BATÁTOVO-CELEROVÉ PYRÉ

Jedli už jste batáty? Víte, co to je?

Já ještě před rokem vůbec netušila, že něco takového existuje, natož abych z toho doma vařila. Nakonec si k nám domů cestu našly a staly se oblíbeným druhem zeleniny, který připravuji na mnoho způsobů.

Jejich použití je vlastně úplně stejné jako u brambor. Můžete je uvařit, upéct v troubě, udělat z nich pyré, …

35532294 - sweet potatoes with orange flesh (rich source of vitamin a)Batáty jsou kořenové hlízy tropické rostliny povijnice batátové a pocházejí ze Střední Ameriky. Dokonce byly do Evropy dovezeny o 100 let dříve než brambory.

Dnes je běžně seženete v malých zelinářstvích i ve velkých supermarketech.

Proč je zařadit do jídelníčku

Batáty (nebo se jim také říká sladké brambory, i když s těmi nemají nic moc společného) obsahují velmi mnoho vlákniny, vitamínů (C, B6), minerálů a mnoho dalších prospěšných látek jako jsou například přírodní barviva betakaroten či lutein.

Obsahují až 24% sacharidů, jejich energetická hodnota je vysoká a jako zdroj sacharidů pro děti a hodně aktivní lidi jsou výborným řešením.

Zařadit je můžete už i do prvních příkrmů pro kojence. Jsou sladké a dětem budou určitě chutnat.

Recept

Batáty a celer si připravte v poměru 1:1. Pro čtyři porce většinou používám středně velkou bulvu celeru a 2 středně velké batáty.

  1. DSC_0579Batáty i celer zbavte slupky, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody.
  2. Po zhruba 20 minutách vodu slijte a uvařené suroviny rozmixujte do hladkého pyré a dosolte podle chuti.
  3. Pro zjemnění lze přidat pár lžic kokosového mléka.
  4. Na talíři můžete pyré polít ještě přepuštěným máslem (ghí) a posypat čerstvými nasekanými bylinkami (petrželkou, pažitkou).

Dobrou chuť!

Tereza Broschová
Mou vášní je hledání odpovědi na to, co je zdravý životní styl a zdravá strava. Výživu studuji, věnuji jí každou volnou chvilku a jako máma dvou synků ji dennodenně používám k tomu, aby se celá moje rodina cítila zdravá a spokojená. Jsem propagátorkou životnímu stylu paleo, který preferuje opravdové jídlo. Jsem autorkou e-booku Opravdové jídlo pro děti - proč a jak začít vařit paleo. a inspiruji tím rodiče k tomu, aby převzali zodpovědnost za zdraví svých dětí do vlastních rukou a kvalitním a výživným jídlem podpořili jejich správný růst a vývoj. Můj příběh si můžete přečíst zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *