BORŮVKOVÝ KOLÁČ S ŽELATINOU

Kvalitní hovězí želatina je takovým malým pokladem v kuchyni, zejména pokud vaříte a pečete pro své děti. Dá se totiž použít k výrobě bonbónů, různých pudinků, ovocných polev na koláče a určitě i k spoustě dalších věcí, které jsem já ještě neobjevila. :-)

Nejlepší želatina je od zvířat z volného chovu. Česká verze kvalitní želatiny bohužel zatím neexistuje. Nezbývá tedy nic jiného, než se poohlédnout ve světě. Já používám želatinu značky Great Lakes, kterou můžete sehnat i na českých e-shopech (například na e-shopu Puravia)

A proč ji používat?

Takováto želatina obsahuje skvělé složení aminokyselin (například glycin), které mají velmi pozitivní vliv na náš organismus. Podporuje trávení, udržuje v dobrém stavu střevní stěnu (aby nedocházelo k syndromu propustného střeva) a pomáhá v regeneraci pojivových tkání (kosti, chrupavky).

Na želatinu jsou bohaté také dobře udělané vývary z kostí, které by měly být základem našeho jídelníčku.

A teď už recept na letní koláč s želatinou, který si můžete udělat s libovolným ovocem – borůvkami, jahodami, třešněmi, meruňkami, ostružinami, malinami, …

Co budete potřebovat

  • 4 vajíčka
  • 3 lžíce medu
  • 1/2 hrnku kokosového oleje (plus olej na vymazání formy)
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • špetku soli
  • 2 hrnky borůvek (nebo jiného letního ovoce)
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 5 lžic želatiny
  • datlový sirup (množství podle toho, jak sladkou chcete mít polevu)

Jak na to

  1. 4 vajíčka vyšlehejte se 3 lžícemi medu. Přidejte půl hrnku kokosového oleje, špetku soli a hrníček kokosové mouky.
    Vzniknout by mělo tuhé těsto, které nechte chvilku v ledničce, aby se s ním pak dobře pracovalo.
  2. Formu (28 cm) si vymažte kokosovým olejem a vysypte kokosovou moukou.
  3. Těsto rozprostřete do formy a nechte vyšší okraje.
  4. Dejte péct na cca 10 minut na 170 stupňů.
  5. V mixéru si rozmixujte 2 hrnky borůvek (nebo jiného letního ovoce).
  6. V kastrůlku si rozehřejte 1 hrnek kokosového mléka, trošku datlového sirupu a nechte v něm rozpustit 5 lžic želatiny.
  7. Směs z kastrůlku přidejte do mixéru k borůvkám a pár vteřin spolu obě směsi promixujte.
  8. Korpus nechte chvilku vychladnout a nalijte na něj borůvkovou směs.
  9. Ozdobte borůvkami a lístečky máty.
  10. Nechte koláč několik hodin zatuhnout v ledničce.

Tereza Broschová
Jsem certifikovaná výživová poradkyně a specialistka na preventivní a funkční výživu.
 
Pracuji s širokou škálou léčebných diet, metod, doplňků stravy či bylin. Mým oblíbeným nástrojem při terapeutické práci je léčebná dieta AIP, ve světě známá jako autoimunitní protokol, která má velký léčebný potenciál při léčbě chronických onemocnění jak u dětí, tak u dospělých. V online kurzech Online kurz vaření a Opravdovým jídlem ke zdraví vás naučím, jak zdravě vařit, nebo jak tělo podpořit při zdravotních potížích.
 
Nabízím i individuální konzultace pro vás a vaše děti.

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře
  1. Jitka napsal:

    Zdravím! Koláček vypadá suprově! Tuto želatinu jsem objevila cca před rokem, v létě i přes zimu jsem z ní vyráběla tzv. “panakokotky”, něco jako panna cotta. Rozmixované ovoce ( v zimě i dýně Hokkaidó, upečená na ghí na pánvi), kokosové mléko, želatina, trocha sladidla dle preferencí, přivést k varu, do skleniček, do lednice, dobrota i bez piškotu a vydrží v lednici pár dní, až do snědení. Ta želatina není zrovna levná, ale ještě pořád mám první balení a radosti už nadělala spoustu… a už dávno jsem se rozhodla nešetřit na věcech, které jsou kvalitní a přínosné pro zdraví. Mám spoustu kokosové mouky, po dovolené zkusím i s podložkou , manžel má moc rád nějakého “šulinka ke kafi”, tohle se mu bude moc líbit!

    • Tereza Broschová napsal:

      Já jsem z ní také nadšená a naprosto s Vámi souhlasím – také na takových věcech nešetřím. :-) Moc děkuju za další tip, v zimě se bude hodit! A doufám, že Vám bude chutnat i tenhle koláč! Krásné léto přeju, Tereza

  2. Petra napsal:

    Díky za skvěle vypadající recept a tip na kvalitní želatinu. Mohla bych poprosit, až z ní zase budete něco vyrábět, zvážila byste mi prosím, kolik váží 1 lžíce této želatiny. Chci si udělat představu, jak dlouho mi přibližně vydrží. Předem moc děkuji a přeji krásný den! Petra

    • Tereza Broschová napsal:

      Dobrý den, Petro, jsem ráda, že se Vám recept líbí. Jedna velká, zarovnaná lžíce želatiny je cca 5 g. Vydrží opravdu dlouho. Krásný den, Tereza

  3. Petra napsal:

    Zdravim. Kolac vypada moc pekne. Chci se zeptat, jestli myslite, ze by „testo“ drzelo i pri pouziti mandlove mouky (resp. mletych mandli), mozna pri pridani vice vajec?

    Peedem moc diky
    Petra

    • Tereza Broschová napsal:

      Dobrý den, Petro, to musíte vyzkoušet, já jsem to s mandlovou moukou nikdy nedělala, nechci tu střílet od boku, zda ano či ne. :-) Krásný den, Tereza B.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.