KVĚTÁKOVÉ MINI PIZZY

Receptů na pizzu bez klasické mouky je hodně. Já jsem původně zkoušela dělat těsto pouze z květáku a vajíček, ale co si budeme povídat – není to ono. Ke květáku a vajíčkům jsem tedy přidala i tapiokovou mouku a hned je z toho opravdu povedený recept, který má velmi blízko ke klasické pizze, ovšem s tím bonusem, že je bez lepku a ze zeleniny.

Co budete potřebovat

(na 14 pizz o průměru 10 cm, 2 plechy)

na těsto:

  • 800 g květáku
  • 2 vejce
  • 100 g tapiokové mouky
  • sůl

na masovou směs:

  • 500 g mletého masa (vepřového, hovězího, krůtího, mix)
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 400 g (plechovka) kousků rajčat ve vlastní šťávě (já používám z DM drogerie nebo značky Alnatura)
  • 3 stroužky česneku
  • koření – oregano, tymián, bazalka nebo už namíchané italské koření
  • sůl
  • pepř

Jak na to

  1. Nejdříve si dejte vařit růžičky květáku do osolené vody (cca 15 minut).
  2. Mezitím, co se vaří, si nakrájejte jednu cibuli a orestujte ji na pánvi na olivovém oleji. Když cibule zezlátne, přidejte mleté maso, osolte, opepřete a znovu restujte. Po cca 10 minutách přidejte rajčata z plechovky, utřené stroužky česneku a dochuťte kořením. Vypněte plotýnku a nechte spolu směs prohřát.
  3. Uvařený květák (co nejvíce zbavený vody) rozmixujte spolu s dvěma vajíčky a solí. Poté zahustěte tapiokovou moukou.
  4. Plech si vyložte pečicím papírem a ještě ho i pomažte trochou olivového oleje.
  5. Lžící vytvarujte na plechu z těsta mini pizzy o průměru cca 10 cm a na každou pizzu dejte masovou směs. Poté ještě na pizzy přidejte nakrájenou druhou cibuli (množství podle chuti).
  6. Pečte v rozehřáté troubě na 170 stupnů cca 40 minut (dokud okraje nezezlátnou).

Ať chutná! 🙂

Na pizzu samozřejmě nemusíte dávat jen masovou směs, ale i různé druhy zeleniny, kvalitní šunku, olivy, … Záleží, pro jakou příležitost a komu pizzu pečete.

A proč vymýšlím a peču recepty bez klasické mouky? I to a mnohé další se můžete dozvědět v mé knížce Opravdové jídlo pro děti >>

Tereza Broschová
Mou vášní je hledání odpovědi na to, co je zdravý životní styl a zdravá strava a považuji se za celoživotní studentku, protože jedině v tomto nastavení je možné být stále otevřená novým poznatkům. Jako máma dvou synků jídlo dennodenně řeším ve své kuchyni a mým cílem je inspirovat ostatní, že vařit se dá zdravě, rychle a jednoduše.
 
Jsem propagátorkou životnímu stylu paleo, který preferuje opravdové jídlo a i o tom je moje kniha Opravdové jídlo pro děti - proč a jak začít vařit paleo.
Komentáře
  1. Kateřina napsal:

    Vypadá to božsky! Myslíte, že by šla použít mandlová mouka?

    • Tereza Broschová napsal:

      Dobrý den, to nevím. Ta tapioková mouka je v podstatě škrob, což mandlová není, takže si myslím, že by z toho po upečení nevzniklo stejné (nebo alespoň podobné) těsto. T.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *