BORŮVKOVÝ KOLÁČ S ŽELATINOU

Asi před měsícem jsem se zamilovala do naprosto skvělé hovězí želatiny Great Lakes a celý měsíc jsem z ní pekla a vytvářela želatinové dobrůtky. Želatina se dá použít k výrobě bonbónů, různých pudinků, ovocných polev na koláče a určitě i k spoustě dalších věcí, které ani neznám. 😉

Nejlepší želatina je od zvířat z volného chovu. Česká verze kvalitní želatiny bohužel zatím neexistuje. Nezbývá tedy nic jiného, než se poohlédnout ve světě. Já jsem objednávala želatinu značky Great Lakes, kterou můžete sehnat buď přes iherb.com nebo ji lze (nicméně mnohem dráž) koupit i na českých e-shopech.

A proč ji používat?

„Želatina obsahuje vysoké množství aminokyselin jako je například glycin, a díky tomu má pozitivní vliv na náš organismus tím, že pomáhá v léčbě zánětlivých procesů a podporuje trávení.“

(z Cukrfree kuchařky pro malé i velké)

Na želatinu jsou bohaté také dobře udělané vývary z kostí, které by měly být základem našeho jídelníčku.

A teď už recept na letní koláč s želatinou, který si můžete udělat s libovolným ovocem – borůvkami, jahodami, třešněmi, meruňkami, ostružinami, malinami, …

Co budete potřebovat

  • 4 vajíčka
  • 3 lžíce medu
  • 1/2 hrnku kokosového oleje (plus olej na vymazání formy)
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • špetku soli
  • 2 hrnky borůvek
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 5 lžic želatiny
  • datlový sirup (množství podle toho, jak sladkou chcete mít polevu)

Jak na to

  1. 4 vajíčka vyšlehejte se 3 lžícemi medu. Přidejte půl hrnku kokosového oleje, špetku soli a hrníček kokosové mouky.
    Vzniknout by mělo tuhé těsto, které nechte chvilku v ledničce, aby se s ním pak dobře pracovalo.
  2. Formu (28 cm) si vymažte kokosovým olejem a vysypte kokosovou moukou.
  3. Těsto rozprostřete do formy a nechte vyšší okraje.
  4. Dejte péct na cca 10 minut na 170 stupňů.
  5. V mixéru si rozmixujte 2 hrnky borůvek.
  6. V kastrůlku si rozehřejte 1 hrnek kokosového mléka, trošku datlového sirupu a nechte v něm rozpustit 5 lžic želatiny.
  7. Směs z kastrůlku přidejte do mixéru k borůvkám a pár vteřin spolu obě směsi promixujte.
  8. Korpus nechte chvilku vychladnout a nalijte na něj borůvkovou směs.
  9. Ozdobte borůvkami a lístečky máty.
  10. Nechte koláč několik hodin zatuhnout v ledničce.

 

Dobrou chuť! 😉 T.

Tereza Broschová
Jsem výživová poradkyně a propagátorka životního stylu paleo. K výživě se jsem se dostala před lety kvůli zdravotním problémům svého staršího syna a svět zdravého stravování a smysluplný životní styl paleo mi učaroval natolik, že jsem se rozhodla věnovat se mu i profesně.
 
V současné době se nejvíce zabývám dětskou stravou a učím rodiče, jak výživným jídlem podpořit své děti, aby byly zdravé a spokojené. Moje kniha Opravdové jídlo pro děti - proč a jak začít vařit paleo vám ukáže, jak na to.

Chcete vědět, jak by mělo vypadat OPRAVDOVÉ JÍDLO pro vaše dítě?

Stáhněte si e-book ZDARMA, ve kterém se dozvíte odpovědi na vaše otázky točící se okolo paleo stravování, a zboříte spoustu výživových mýtů ve své hlavě.

STÁHNOUT
ZDARMA
Komentáře
  1. Jitka napsal:

    Zdravím! Koláček vypadá suprově! Tuto želatinu jsem objevila cca před rokem, v létě i přes zimu jsem z ní vyráběla tzv. “panakokotky”, něco jako panna cotta. Rozmixované ovoce ( v zimě i dýně Hokkaidó, upečená na ghí na pánvi), kokosové mléko, želatina, trocha sladidla dle preferencí, přivést k varu, do skleniček, do lednice, dobrota i bez piškotu a vydrží v lednici pár dní, až do snědení. Ta želatina není zrovna levná, ale ještě pořád mám první balení a radosti už nadělala spoustu… a už dávno jsem se rozhodla nešetřit na věcech, které jsou kvalitní a přínosné pro zdraví. Mám spoustu kokosové mouky, po dovolené zkusím i s podložkou , manžel má moc rád nějakého “šulinka ke kafi”, tohle se mu bude moc líbit!

    • Tereza Broschová napsal:

      Já jsem z ní také nadšená a naprosto s Vámi souhlasím – také na takových věcech nešetřím. 🙂 Moc děkuju za další tip, v zimě se bude hodit! A doufám, že Vám bude chutnat i tenhle koláč! Krásné léto přeju, Tereza

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů