BORŮVKOVÝ KOLÁČ S ŽELATINOU

Asi před měsícem jsem se zamilovala do naprosto skvělé hovězí želatiny Great Lakes a celý měsíc jsem z ní pekla a vytvářela želatinové dobrůtky. Želatina se dá použít k výrobě bonbónů, různých pudinků, ovocných polev na koláče a určitě i k spoustě dalších věcí, které ani neznám. ;-)

Nejlepší želatina je od zvířat z volného chovu. Česká verze kvalitní želatiny bohužel zatím neexistuje. Nezbývá tedy nic jiného, než se poohlédnout ve světě. Já jsem objednávala želatinu značky Great Lakes, kterou můžete sehnat i na českých e-shopech.

A proč ji používat?

„Želatina obsahuje vysoké množství aminokyselin jako je například glycin, a díky tomu má pozitivní vliv na náš organismus tím, že pomáhá v léčbě zánětlivých procesů a podporuje trávení.“

(z Cukrfree kuchařky pro malé i velké)

Na želatinu jsou bohaté také dobře udělané vývary z kostí, které by měly být základem našeho jídelníčku.

A teď už recept na letní koláč s želatinou, který si můžete udělat s libovolným ovocem – borůvkami, jahodami, třešněmi, meruňkami, ostružinami, malinami, …

Co budete potřebovat

  • 4 vajíčka
  • 3 lžíce medu
  • 1/2 hrnku kokosového oleje (plus olej na vymazání formy)
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • špetku soli
  • 2 hrnky borůvek
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 5 lžic želatiny
  • datlový sirup (množství podle toho, jak sladkou chcete mít polevu)

Jak na to

  1. 4 vajíčka vyšlehejte se 3 lžícemi medu. Přidejte půl hrnku kokosového oleje, špetku soli a hrníček kokosové mouky.
    Vzniknout by mělo tuhé těsto, které nechte chvilku v ledničce, aby se s ním pak dobře pracovalo.
  2. Formu (28 cm) si vymažte kokosovým olejem a vysypte kokosovou moukou.
  3. Těsto rozprostřete do formy a nechte vyšší okraje.
  4. Dejte péct na cca 10 minut na 170 stupňů.
  5. V mixéru si rozmixujte 2 hrnky borůvek.
  6. V kastrůlku si rozehřejte 1 hrnek kokosového mléka, trošku datlového sirupu a nechte v něm rozpustit 5 lžic želatiny.
  7. Směs z kastrůlku přidejte do mixéru k borůvkám a pár vteřin spolu obě směsi promixujte.
  8. Korpus nechte chvilku vychladnout a nalijte na něj borůvkovou směs.
  9. Ozdobte borůvkami a lístečky máty.
  10. Nechte koláč několik hodin zatuhnout v ledničce.

Tereza Broschová
Jsem výživová poradkyně a propagátorka životního stylu paleo. K výživě se jsem se dostala před lety kvůli zdravotním problémům svého staršího syna a svět zdravého stravování a smysluplný životní styl paleo mi učaroval natolik, že jsem se rozhodla věnovat se mu i profesně.
 
V současné době se nejvíce zabývám dětskou stravou a učím rodiče, jak výživným jídlem podpořit své děti, aby byly zdravé a spokojené. Moje kniha Opravdové jídlo pro děti - proč a jak začít vařit paleo vám ukáže, jak na to.

Chcete vědět, jak by mělo vypadat OPRAVDOVÉ JÍDLO pro vaše dítě?

Stáhněte si e-book ZDARMA, ve kterém se dozvíte odpovědi na vaše otázky točící se okolo paleo stravování, a zboříte spoustu výživových mýtů ve své hlavě.

STÁHNOUT
ZDARMA
Komentáře
  1. Jitka napsal:

    Zdravím! Koláček vypadá suprově! Tuto želatinu jsem objevila cca před rokem, v létě i přes zimu jsem z ní vyráběla tzv. “panakokotky”, něco jako panna cotta. Rozmixované ovoce ( v zimě i dýně Hokkaidó, upečená na ghí na pánvi), kokosové mléko, želatina, trocha sladidla dle preferencí, přivést k varu, do skleniček, do lednice, dobrota i bez piškotu a vydrží v lednici pár dní, až do snědení. Ta želatina není zrovna levná, ale ještě pořád mám první balení a radosti už nadělala spoustu… a už dávno jsem se rozhodla nešetřit na věcech, které jsou kvalitní a přínosné pro zdraví. Mám spoustu kokosové mouky, po dovolené zkusím i s podložkou , manžel má moc rád nějakého “šulinka ke kafi”, tohle se mu bude moc líbit!

    • Tereza Broschová napsal:

      Já jsem z ní také nadšená a naprosto s Vámi souhlasím – také na takových věcech nešetřím. :-) Moc děkuju za další tip, v zimě se bude hodit! A doufám, že Vám bude chutnat i tenhle koláč! Krásné léto přeju, Tereza

  2. Katka napsal:

    Přeji krásný den,
    chtěla jsem Vás poprosit o odkaz na tu želatinu z iherb, bohužel se mi nedaří ji najít. Mockrát děkuji Vaši knihu mám už přečtenou a náš jídelníček je již částečně upravený, ale postupně pořizují doporučené suroviny, abychom mohli jet na plnoDěkuji

  3. Kristýna napsal:

    Dobry vecer, chtela bych objednat tuto zelatinu na iherb, ale bohuzel mi to nejde pridat do kosiku. Nevite prosim proc? Rada bych vyrobila synovi medvidky. Dekuji mockrat ickrat Kristýna

    • Tereza Broschová napsal:

      Dobrý den, tak to vůbec nevím, proč Vám to nejde. Já jsem to teď zkoušela a mně to jde. Nevím, jak bych mohla pomoct. T.

  4. Petra napsal:

    Díky za skvěle vypadající recept a tip na kvalitní želatinu. Mohla bych poprosit, až z ní zase budete něco vyrábět, zvážila byste mi prosím, kolik váží 1 lžíce této želatiny. Chci si udělat představu, jak dlouho mi přibližně vydrží. Předem moc děkuji a přeji krásný den! Petra

    • Tereza Broschová napsal:

      Dobrý den, Petro, jsem ráda, že se Vám recept líbí. Jedna velká, zarovnaná lžíce želatiny je cca 5 g. Vydrží opravdu dlouho. Krásný den, Tereza

Napsat komentář: Tereza Broschová Zrušit odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů