CUKRY A JEJICH VLIV NA ZDRAVÍ

MŮJ FACEBOOKOVÝ PŘÍSPĚVEK Z 31. 5. 2018, KTERÝ BY NEMĚL ZAPADNOUT

Globopol – česká platforma, která sdružuje lékaře, odborníky na zdravotní prevenci a nezávislé výživové experty vydala přehled týkající se cukrů a jejich vlivu na zdraví. Je to dokument, který stojí rozhodně za přečtení.

Celý dokument si můžete stáhnout tady >> včetně studií a odkazů na různá doporučení světových organizací zabývajících se výživou.

Vzhledem k tomu, že mojí stránku sledují zejména rodiče s malými dětmi, vybrala jsem z něj pár citací, které jsou zajímavé a které se vyplatí vědět:

Dokument se věnuje hlavně negativnímu účinku tzv. volných/přidaných cukrů na naše zdraví:

„Jsou to takové cukry, které jsou do potravin přidané výrobcem, kuchařem nebo spotřebitelem a jedná se o zejména o řepný cukr, třtinový cukr, hroznový cukr, fruktóza, glukózovo-fruktózový sirup, koncentráty ovocných šťáv, sirupy (javorový, agávový, rýžový, datlový, …), med, slad, melasa.

Nadměrná konzumace volných cukrů zvyšuje riziko vzniku obezity, kardiovaskulárních chorob, vysokého tlaku, zhoubných nádorů souvisejících s obezitou a zubního kazu. Uvedená onemocnění jsou příčinnou předčasných úmrtí a velkou zátěží pro zdravotní rozpočty států.

Americká kardiologická asociace doporučuje snížit příjem přidaných cukrů u dětí na méně než 25 g (6 čajových lžiček) denně a dětem do 2 let přidané cukry vůbec nedávat!

Příjem volných cukrů vzhledem k nízkému nutričnímu obsahu může vést k nedostatečnému příjmu mikroživin a/nebo ke zvýšení energetického příjmu a nárůstu hmotnosti.

Forma, v níž jsou cukry konzumované, má na metabolismus rozdílný efekt. Sacharidy konzumované v pevné formě jsou sytější než sacharidy konzumované v tekuté formě.

Rizikovým faktorem je zejména podávání sladkých nápojů malým dětem. Děti mají silnou preferenci sladké chuti a brzké zavedení přidaných cukrů do stravy kojenců a batolat může podporovat preferenci sladkého v pozdějším věku. Rodiče i pediatři by měli u dětí předcházet návyku konzumace sladkých nápojů.

Nadměrná zátěž fruktózou (fruktózový sirup, agáve sirup, koncentráty ovocných šťáv) vede ke zvýšené tvorbě kyseliny močové v játrech, a to může vést nejen k rozvoji dny, ale má celou řadu dalších nepříznivých metabolických dopadů (zánětlivé změny, vysoký krevní tlak, negativní vliv na produkci inzulinu, rozvoj inzulinové rezistence).

Vysoký příjem přidaných cukrů vede k metabolickému syndromu nebo také syndromu inzulinové rezistence, který zahrnuje zvýšený krevní tlak, snížená hladina HDL cholesterolu, zvýšená hladina krevních tuků triacylglycerolů, vyšší hladina krevní glukózy, vyšší hladina kyseliny močové. To všechno pak zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění, některých typů nádorů nebo Alzheimerovy demence, také ale nealkoholové ztučnění jater, které vede až ke zhoubnému nádoru jater.“

Tak, trochu jsem vás možná zahltila, ale tohle je prostě důležité vědět! Až půjdete nakupovat, otočte si u potravin, které kupujete svým dětem (sušenky, bonbóny, ale i slazených jogurtů …), na složení a schválně se podívejte, kolik přidaných cukrů se ve výrobku nachází, možná ho pak zase vrátíte do regálu. ;-)

Tereza Broschová
Jsem terapeutka funkční medicíny a výživy a certifikovaná výživová poradkyně.
 
Pracuji s širokou škálou léčebných diet, metod, doplňků stravy či bylin. Nabízím osobní poradenství pro vás a vaše děti. V online kurzech Kurz vaření bez lepku a mléka a Opravdovým jídlem ke zdraví vás naučím, jak zdravě vařit i jak tělo podpořit při zdravotních potížích.
 

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.