ROZHOVOR S DANIELOU STAROU, FOODBLOGERKOU PALEO RODINY

Už pár měsíců mi zrál v hlavě nápad, že by bylo dobré navázat spolupráci s někým, kdo bude vytvářet recepty na můj blog. Jsem výživová poradkyně a mojí srdeční záležitostí je hledání souvislosti mezi jídlem a zdravím, prozkoumávání nových poznatků ohledně zdraví a flow mám při předávání těchto informací dál mezi vás, ať už formou článků, příspěvků na facebooku, e-booku, knihy nebo právě připravovaného online kurzu. Nejsem zkrátka foodblogerka a nikdy nebudu.

Je mi ale jasné, že vy potřebujete praktické návody, recepty a tipy, které vám pomůžou mé rady ohledně zdravého jídla převést do praxe, přímo do vaší kuchyně.

Daniela si koupila mou knihu Opravdové jídlo pro děti a pak mi napsala, že je moc ráda, že na ni narazila, a může tak dát dobré základy svému malému synkovi. Od té doby jsem sledovala na Instagramu její profil, kde sdílela mnoho jídel. Při návratu z dovolené mi pak došlo, že by zrovna ona mohla být skvělou posilou paleo rodiny.

A je. :-) Danča vám bude na mých stránkách prezentovat jídla vyhovující paleo stravování, která budou jednoduchá, rychlá a vhodná i pro rodiny s dětmi jakéhokoliv věku.

Položila jsem Daniele několik otázek, aby se vám představila a vy jste věděli, kdo pro vás všechny ty úžasné recepty chystá.

Můžeš se, Danielo, čtenářům a čtenářkám představit?

Jmenuji se Daniela a se svým přítelem Jiřím a synem Sebastianem bydlím na okraji Brna. Vystudovala jsem bakalářské studium pedagogické fakulty a poté nastoupila na mateřskou dovolenou. Během mého těhotenství jsme si pořídili stafordšírského bulteriéra Bellu a nyní spoustu času trávíme se Sebíkem a Bellinkou v přírodě.

Když se malému po práci věnuje přítel, je mým největším relaxem čas strávený v kuchyni a úklidem bytu. Neustále mám potřebu něco dělat, ale jsou i chvíle, kdy si ráda na chvíli sednu s dobrou knihou o zdravém stravování a životním stylu.

Ačkoliv je Sebastian zdravé dítě a nemusíme řešit žádné zdravotní problémy, je pro mě důležité, aby jeho jídelníček obsahoval správné potraviny, proto se neustále v tomto směru vzdělávám. Jestliže chce být člověk v životě šťastný, dělat, co ho baví a prožít každý den naplno, je podle mě nezbytné, aby byl zdravý.

Kdy a jak jsi se o paleu dozvěděla?

Vždy jsem milovala sladké jídlo a po narození Sebíka se moje konzumace zákusků, dortů a celkově sladkých výrobků razantně zvýšila. Přisuzovala jsem to kojení, ale postupně mi docházelo, že neustálá touha po cukru rozhodně není v pořádku.

Na Instagramu jsem se dozvěděla o knize Jídlo na prvním místě a díky ní se pustila v listopadu 2017 do programu Whole30. Nevěřila jsem, že vydržím celých 30 dní dodržovat přísná pravidla, ale dokázala jsem to a nyní jsem přesvědčená, že jít do Whole30 bylo jedno z nejlepších rozhodnutí, jaké jsem mohla udělat. Poté jsem změnila svůj dosavadní jídelníček, začala se o zdravé stravování více zajímat a dozvěděla se tak o paleu, primal a low carb stravování.

Proč jsi zakotvila právě u tohoto stylu stravování?

Myslím si, že jde o stravovací styl, který má smysl. Snad každý člověk, i ten neznalý a neřešící stravu, musí uznat, že jíst opravdové jídlo jako je maso, vejce, ryby, zelenina, ovoce a zdravé tuky, nemůže našemu tělu uškodit, ba naopak.

Asi jako každá matka chci pro své dítě to nejlepší a vedle projevů lásky a společně stráveného času považuji za důležité dávat Sebíkovi průmyslově nezpracovanou přirozenou stravu bez přidaného cukru.

Zatím jsem na paleu nenašla žádná negativa . Líbí se mi, že se dá uvařit snadno a rychle, ale zároveň přichystat i nějaké sváteční jídlo, občerstvení pro návštěvu či upéct paleo dezert.

Můžeš popsat, jak konkrétně doma jíte? Spoustu lidí bude určitě zajímat, zda se dá tento styl stravování běžně provozovat.

Během Whole30 jsem zjistila, že mi vůbec nechybí obiloviny a luštěniny, pouze mléčné výrobky. Nedodržuji tedy plně paleo principy a občas si tučný jogurt, vysokoprocentní smetanu nebo kvalitní sýr dám. Půl roku po mém prvním Whole30 chtěl tento program zkusit i přítel, kterému jsem do té doby vařila stejně jako sobě, ale většinou s přílohami jako je rýže, těstoviny či pečivo.  V květnu 2018 jsme společně zvládli Whole30, které změnilo pohled na jídlo i Jirkovi.

Od té doby jíme podle paleo/low carb principů celá rodina. Já se snažím spíše nízkosacharidově, ale oba moji kluci milují ovoce, které mají každodenně v jídelníčku. Pravidelně fermentujeme vodní kefír za pomoci tibi krystalků, zpestřuje nám to pitný režim a Sebík ho zbožňuje. A z tibetských houbiček vytváříme mléčný kefír nebo zakysanou smetanu.

Mrzí mě, že jsem se o paleu nedozvěděla dříve, ale už předtím jsem byla přesvědčená, že svému dítěti dávat cukr nebudu. Sebík měl klasické zařazování příkrmů, včetně lepku, luštěnin a mléčných výrobků. Od začátku je ale zvyklý na základní potraviny, místo sladkostí dostává ovoce, pije čistou vodu, vodní kefír nebo bylinné čaje místo přeslazených šťáv a nemá s tím žádný problém. Snažím se, aby mimo pravidla nejedl vůbec, což je někdy bohužel těžké z důvodu tlaku okolí. Ale zatím z toho nemá takový rozum a necítí se ochuzený, když mu místo sladkosti nabídnu kousek ovoce nebo zeleniny.

My s přítelem občas mimo pravidla jíme – dovolená, výlet, návštěva či nějaká zvláštní událost. Většinou se ale dokážeme o daném jídle pobavit, zda nám za to stojí. K tomuto mi hodně pomohla kniha Svoboda v jídle, která mě nad nepovolenými potravinami nutí zamyslet.

Upřímně ovšem přiznávám, že mě čeká dlouhá cesta, než najdu takovou svobodu v jídle jako má autorka.  Pokud jsem přesvědčená, že nebudu mít z daného jídla (v mém případě nejčastěji nějaký dezert nebo pizza) výčitky a vychutnám si ho, nevidím v tom jednou za čas žádný problém.

Ano, v tom s tebou naprosto souhlasím. Je důležité o jídle přemýšlet a říci si, zda mi to za to stojí a je to mé svobodné rozhodnutí nebo to budu jíst jen proto, abych nevypadala před okolím divně nebo si moje odmítnutí někdo špatně nevyložil.

Jaký máš názor na vedení dětí ke zdravému životnímu stylu. Má to smysl? Nebo si myslíš, že ne, že až vyrostou, tak je stejně zlákají většinové stravovací návyky.

Rozhodně si myslím, že to smysl má! Když se narodí malé miminko, přece nevzdám boj s kojením, abych mu místo kvalitního mateřského mléka nabídla umělé plné přidaného cukru a s prvními příkrmy nenabídnu rohlík se „zdravým“ dětským jogurtem jen proto, že jednou s nezdravými potravinami stejně přijde do styku.

Je mi jasné, že ho před klasickou stravou a sladkostmi úplně neuchráním, ale věřím, že když je dítě od začátku vedené ke zdravému životnímu stylu (tím myslím i dostatek pohybu, kvalitního spánku, optimistický pohled na život, láskyplné vztahy s nejbližšími), většinové návyky ho nezlákají a spoustu mu to do života dá. A kdyby náhodou ne, budu vědět, že jsem pro to udělala maximum.

A co nějaká úskalí na paleo stravě (náročnost přípravy, shánění surovin, sociální vztahy, oslavy…)?

Ve shánění potravin nevidím problém, ba naopak trávím méně času nakupováním než dříve. Spoustu surovin máme domácích, případně nakoupím v supermarketu, řeznictví nebo na trzích, ořechy a semínka objednávám z internetu, jednou za čas zajdu do zdravé výživy.

Vaření zabere stejně času jako příprava klasické stravy s tím rozdílem, že díky dostatku zdravých tuků jsme zasyceni na delší dobu a nemusím řešit svačinky.

Úskalí vidím spíš na oslavách a při setkávání se s ostatními, apod. Jsem neskutečně šťastná za svou rodinu a blízké, kteří nás podporují a ještě více za ty, jež se i zajímají a koupí či přichystají občerstvení vhodné i pro nás. Bohužel je stále okolo nás hodně lidí, co pochopit nechtějí, a navíc nám hází klacky pod nohy. Přesto jsem přesvědčená, že to stojí za to. Dělám to pro sebe a své nejbližší. Nikomu do stravování ani životního stylu nemluvím, je každého věc, jak žije a co pro své zdraví dělá.

Na jaké zdravé dobroty od tebe můžeme těšit?

Ačkoliv ráda trávím čas přípravou jídel, moc dobře znám vypjaté chvíle s aktivním dítětem na krku a nedostatkem času (někdy i chutí) stát u plotny. Proto budu vytvářet recepty na jednoduchá jídla plná živin pro děti i dospěláky, které zvládne každý a ještě bude mít dostatek času se věnovat svým nejmilejším.

Vzkázala bys něco čtenářkám a čtenářům ohledně zdraví, jídla, výchovy dětí, domácí pohody?

Mrzí mě, že jsem se o zdravé stravování nezačala zajímat dřív již během těhotenství, přesto si myslím, že je lepší začít později než vůbec. Nejde jen o číslo na váze, ale hlavně o zdraví nás i našich dětí. Upřímně jsem nečekala, jak náročné je být rodičem. Sebík byl od prvních dní uplakané miminko, moc nespal a chtěl se neustále nosit.

Skoro 2 měsíce jsem bojovala s kojením (zpětně si uvědomuji, jak moc důležitá je psychická pohoda maminky), 3 měsíce jsme se snažili „naučit“ Sebíka na kočár, než jsme pořídili nosítko (prostě byl a je kontaktní dítě, i když jsme často poslouchali, jak ho rozmazlujeme). Celých 10 měsíců trvalo, než vydržel chvíli sedět v kočárku a více jak 15 měsíců, než se přestal budit po 1-3 hodinách v noci.

Často jsme se s Jirkou cítili vyčerpaní a zoufalí, ale o to víc jsme bojovali a našli ve většině věcí a činností systém, abychom to společně se Sebíkem zvládli. Snažíme se být optimističtí a neustále si opakujeme, že máme zdravé dítě.

Tímto chci všem vzkázat, ať neřeší negativní či nepříjemné rady a připomínky ostatních, jen my sami nejlépe víme, co platí pro naše dítě a že se někomu nelíbí náš styl výchovy, jídla a dalších věcí je pouze jeho problém. Nic není důležitější než zdraví a štěstí nás všech. Proto jezte opravdové jídlo, usmívejte se a obklopujte se lidmi, kteří vás podporují a mají rádi. :-)

Děkuju za rozhovor! :-) T.

Tereza Broschová
Jsem certifikovaná výživová poradkyně a specialistka na preventivní a funkční výživu.
 
Pracuji s širokou škálou léčebných diet, metod, doplňků stravy či bylin. Mým oblíbeným nástrojem při terapeutické práci je léčebná dieta AIP, ve světě známá jako autoimunitní protokol, která má velký léčebný potenciál při léčbě chronických onemocnění jak u dětí, tak u dospělých. V online kurzech Online kurz vaření a Opravdovým jídlem ke zdraví vás naučím, jak zdravě vařit, nebo jak tělo podpořit při zdravotních potížích.
 
Nabízím i individuální konzultace pro vás a vaše děti.

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře
  1. Zuzka napsal:

    Super článek, těším se na další :-)

    Bohužel..ve svém okolí se setkávám s nepochopením, syna o něco „ochuzuji“, když nedostává slazené DĚTSKÉ jogurty, sušenky, čokoládičky, bábovky, těstoviny… Zatím jsem nenašla metodu, jak na ně. Tajně mu podsouvají a „přilepšují“.. ale já jako správná Krkavčí matka se nedám :-) Možná byste mohli udělat článek jak na okolí..

    Fandím vám a hezký den..

    • Tereza Broschová napsal:

      Děkuju, Zuzko. S okolím máme problém asi všichni, kdo jen trochu vybočujeme. Ráda bych měla nějaké neprůstřelné rady, ale jak vím z osobní zkušenosti, tak kdo nechce slyšet argumenty, tak s tím stejně nic nepohne. O článku popřemýšlím … :-) Krásný den, Tereza

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.