MIKROBIOTA – ZAPOMENUTÝ ORGÁN

Vždycky jsem si myslela, že je fungování lidského těla už dokonale popsáno a vědci a lékaři přesně vědí, co se kdy, kde a proč děje.

Až v posledních letech je čím dál více zjevné, že se toho v této oblasti více neví, než ví. Moc ráda dozvídám nové vědecké poznatky, které zase o trochu více osvětlují drsné zjištění, proč je na tom naše západní společnost po zdravotní stránce tak bídně. A není nad to, když je to předáváno „lidskou řečí“. :-)

Jedním takovým počinem je kniha „ZDRAVÁ STŘEVA od manželů Sonnenburgových. Tito vědci jsou předními světovými badateli v této oblasti.

Střeva a jejich obyvatelé – mikroby – jsou nedílnou součástí našich těl a až v posledních letech se začíná více zkoumat jejich vliv na organismus člověka a jeho zdraví.

Tyto informace jsou natolik nové a zásadní, že jsem se rozhodla, že to nejpodstatnější, co se z této knihy dozvím, sepíšu do série několika článků.

Připravte se, začínáme …

Podtitul knihy zní „Poznejte tajemství mikrobioty a získejte dlouhodobou kontrolu nad svou váhou, náladou a zdravím“. Věnována je pak kromě dcer autorů i „bilionům mikrobiálních obyvatel našich těl – nechť nám vaše tajemství obohacují životy i v budoucnosti.“

Už z tohoto je jasné, že autoři považují mikroby v našem těle za veledůležitou součást každého člověka, která má obrovský vliv na naše celkové zdraví. A co je nejdůležitější – na to, jak naše střeva a jejich obyvatelé fungují, máme velký vliv a můžeme to do jisté míry sami ovlivňovat svým životním stylem.

Mikrobiální prostředí hraje velkou roli při vzniku západních onemocnění jako je rakovina, cukrovka, alergie, astma, ekzémy, autismus, zánětlivá onemocnění střev a dalších.

„Ve skutečnosti je dnes mnohem těžší najít nemoc, která s odchylkami v mikrobiotě nesouvisí.“ (s. 40)

Mikroby v našich tělech jsou díky našemu stravování, používání antibiotik a zálibě ve sterilizaci čehokoliv ve velmi špatném stavu. Mikrobiota není tak různorodá, jak by měla pro dobré fungování organismu být, a podle autorů stojí doslova na prahu vyhynutí.

Doteď se vědecký výzkum soustřeďoval především na studium tzv. „špatných“ bakterií, patogenů, které jsou zdrojem mnoha lidských onemocnění od tuberkulózy, cholery až po bakteriální meningitidu. Zkoumání mikrobioty jako celku a jejího vlivu na organismus je tak teprve na začátku.

„O mikrobiotě se opravdu někdy mluví jako o zapomenutém orgánu.“ (s. 37)

Úloha mikrobioty

Většina mikrobů žije v tlustém střevě. Tyto bakterie chemicky rozkládají a konzumují nestravitelnou vlákninu z naší potravy a přeměňují ji na sloučeniny, které naše tělo potřebuje. Proto je tak důležité přijímat dostatek vlákniny, aby naše mikroby nehladověly.

Střevní mikrobiota v podstatě řídí imunitní systém, který je zásadní pro naše zdraví.

„Když nepracuje optimálně, může to vést k mnoha onemocněním. Jsou-li střevní bakterie zdravé, je pravděpodobné, že náš imunitní systém funguje dobře. Když nejsou zdravé, hrozí nám větší riziko autoimunitního onemocnění a rakoviny.“ (s.13)

Střevní bakterie vytváří i chemické látky, které přímo ovlivňují centrální nervovou soustavu a dokážou měnit naši náladu či chování. To je vysvětlení pro to, proč se se změnou stravy a následném nastolení správné rovnováhy ve střevech dochází i k zmírnění či přímo k vymizení psychických poruch, příznaků ADHD či dokonce autismu.

Čistota – půl zdraví?

Je důležité, abychom přestali hystericky dbát na čistotu a sterilizovat vše kolem sebe. Autoři píší, že v USA už to došlo tak daleko, že děti nosí dezinfekci zavěšenou na svých školních taškách.

Je nutné, aby se v raném dětství, kdy se mikrobiota vyvíjí nejvíce, setkaly děti s velkým množstvím různých mikrobů ať už z potravy, od zvířat či z hlíny.

Untitled design

Není tedy dobré děti nutit neustále si omývat ruce, když přijdou z hřiště či z lesa. (Něco jiného je samozřejmě mytí rukou po výletu do města, cestování v dopravních prostředcích či po navštívení míst, například nemocnice, kde se mohou vyskytovat i patogenní mikroby, které jsou naopak nebezpečné.)

A jak je to s jídlem

Bakterie ve střevech se dokážou velmi rychle přizpůsobit změnám ve stravě. Pokud tedy konzumujete určitý druh jídla, vzroste počet bakterií, kterým tyto potraviny prospívají. Pokud krmíte bakterie prozánětlivou stravou plnou cukru a mouky, roste počet špatných bakterií, které nakonec mikrobiální rovnováhu vychýlí na stranu, kdy se v těle začne vytvářet chronický zánět, který je původcem většiny onemocnění západního světa.

Dnešní strava je ošizena o velmi důležité složky, takže i naše mikrobiota tomu odpovídá. Autoři knihy naši mikrobiotu přirovnávají k troskám letadla, podle kterých se snaží zjistit, jak vlastně původně vypadalo letadlo celé.

A kde se v nás všichni ti mikrobi vzali a jak můžete ovlivnit mikrobiotu vašich dětí se dozvíte v dalším článku tohoto seriálu. Tak se těšte!

Tereza Broschová
Jsem certifikovaná výživová poradkyně a specialistka na preventivní a funkční výživu.
 
Pracuji s širokou škálou léčebných diet, metod, doplňků stravy či bylin. Mým oblíbeným nástrojem při terapeutické práci je léčebná dieta AIP, ve světě známá jako autoimunitní protokol, která má velký léčebný potenciál při léčbě chronických onemocnění jak u dětí, tak u dospělých. V online kurzech Online kurz vaření a Opravdovým jídlem ke zdraví vás naučím, jak zdravě vařit, nebo jak tělo podpořit při zdravotních potížích.
 
Nabízím i individuální konzultace pro vás a vaše děti.

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.