RECEPTY NA ZIMU Z KUCHYNĚ LUCIE GRUSOVÉ

V současné době je všude kolem nás boom jídla a vaření – vzniká spousta foodblogů, v televizi běží milion pořadů a lidé sdílí pomalu každé své sousto na sociálních sítích. 🙂

Když chce člověk pochytat na internetu nějaké kuchařské nápady, tak má co dělat, aby se v té záplavě receptů neutopil. Já jsem si pro sebe zavedla takový inspirační minimalismus a když nevím co vařit, zajdu k Lucii Grusové na paleosnadno.cz.

Lucie má na svém blogu stovky zajímavých receptů. V letošním roce se pustila i do velkého projektu sezónních kuchařek a musím říct, že to je teprve pecka.

Lucka je nejen kuchařsky neuvěřitelně kreativní, ale má také talent na focení jídel, takže ještě před tím, než si pochutnáte, se vám na jídlo budou při vaření sbíhat sliny. 🙂

U příležitosti vydání jejích dvou nejnovějších kuchařek „Zima v kuchyni” a „Vánoční a silvestrovská kuchařka”  jsem ji poprosila o rozhovor.

Ukázky z kuchařek si zdarma můžete stáhnout tady>>

Lucko, jak vznikl nápad na sepsání kuchařek podle jednotlivých ročních období?

Nějak to vzniklo za běhu, během příprav první kuchařky. Osobně vařím a jím během roku tak nějak intuitivně. V zimě mi chutnají úplně jiné věci, než třeba v létě či na jaře.

Když jsem začala nad svojí stravou trošku víc přemýšlet, došlo mi, že když se řídím těmito pocity, koresponduje to z velké části i s tím, co je v našich podmínkách v to dané roční období dostupné. Myslím, že je to naprosto přirozené.

Naše tělo je mnohem chytřejší, než jsme si kolikrát ochotní připustit. Jak jinak vysvětlit, že v zimě nám lépe „sedí“ hutná jídla plná kořenové tepelně upravené zeleniny a v létě naopak dáváme přednost čerstvým salátům a lehčím masům. Od toho už byl jen krůček k vytvoření kuchařky zaměřené čistě na určité roční období a vycházející hlavně z místních sezónních surovin.

Kde bereš inspiraci pro své recepty a jak se rodí? Máš je v hlavě už hotové nebo spíš zkoušíš různé varianty a dolaďuješ je do konečné podoby?

Nejsi první, kdo se mě na to ptá. Ale nemám pro tebe jednoznačnou odpověď. Pokaždé je to jinak. Někdy to přijde jak blesk z čistého nebe, když prostě dostanu chuť na nějaké jídlo a nechám „kuchařskou múzu“, ať tvoří. Jindy mám výchozí surovinu a přemýšlím, jak a do čeho ji zpracovat. Některé recepty vyjdou na „první dobrou“, jiné potřebují dlouhou přípravu a
několik pokusů. A pak stejně občas skončí v koši. 😀

To znám. Já se to většinou ještě snažím nějak okecat, protože je mi líto toho času, ale děti jsou nekompromisní soudci.

Co si myslíš o současném boomu kuchařských televizních show? Je ti někdo sympatický či naopak? Sleduješ některé pořady?

Současný trend kuchařských televizních show jen koresponduje s tím, jak se lidé začínají víc a víc zajímat o jídlo a jeho přípravu. V Čechách je to záležitost posledních pár let, v zahraničí na téhle vlně jedou už mnohem déle. Osobně příliš nesleduji pořady zaměřené čistě na vaření.

Spíš mě hodně baví reality show, kde je jídlo sice ústředním bodem, ale hlavní roli hrají lidské vztahy, soupeření a touha po úspěchu. Takhle jsem odkoukala deset řad Pekelné kuchyně s Gordonem Ramsaym či Fifteen a Revoluci ve stravování s Jamiem Oliverem. Jestli občas u někoho hledám inspiraci, je to právě ten druhý jmenovaný. Jeho recepty mě baví. Jinak jsem v téhle oblasti tak trošku „neznaboh“, žádné opravdu vyhlášené kuchaře neznám, ani jejich recepty. Ostuda, co? 😉

Soudě podle tvých receptů to rozhodně na škodu není. Já to spíš vidím tak, že máš volnější hlavu a můžeš nechat víc pracovat svoji kreativitu.

Ve svých kuchařkách máš paleo/primal recepty, spousta se jich hodí i pro Whole30. Jak si se dostala k tomuto stylu stravování, čím tě zaujalo a co se ti na něm líbí?

Tohle popisuji i v úvodu kuchařek. Jídlo mě vždycky bavilo, už odmala. V dětství jsem hodně času strávila v kuchyni spolu s tátou. Společně jsme míchali, krájeli, kombinovali všechny možné suroviny, kořenili a pak ochutnávali výsledek. Občas se povedly opravdové pecky. Jen byl problém v tom, že jsme si nikdy nesepsali recept. Takže se tyhle dobroty už nedaly opakovat. A to mi zůstalo do dneška. 🙂 Kdybych si nezačala vést blog a následně nesepsala kuchařky, na spoustě vlastních receptů už bych si nikdy nepochutnala.

A paleo? To se mi do života vloudilo tak nějak nenápadně samo. Dcera chtěla před pár lety zhubnout pár kilo do maturitních plesových šatů. Já už to na tomhle poli tak trošku vnitřně vzdala. Svá nadbytečná kila jsem brala jako daň věku a způsobu života.

Když jsem si sedla k internetu a hledala nové informace ohledně hubnutí, vykoukly na mě stránky grasa.cz a paleo-doupe.cz. To, co jsem začala číst, mě úplně dostalo. Strávila jsem zjišťováním a objevováním nových informací několik dní. Všechno mi to dávalo smysl a tak nějak mi to zapadalo do mých osobních zkušeností.

Když jsem si totiž dala hromadu masa (klidně i tučného) a k němu spoustu zeleniny, cítila jsem se po všech stránkách skvěle. Stačilo ale začít den klasicky pečivem, k obědu nějaké těstoviny a večer jsem vyluxovala celou lednici, protože jsem se nemohla dojíst. Jenže tyhle moje zkušenosti nekorespondovaly s tím, co se tvrdilo ve všech možných zdravotních publikacích, které vám doporučí každý lékař a jenž najdete v různých časopisech o zdravé výživě. Vy se pak necháte natolik ovlivnit, že odmítnete poslouchat signály vlastního těla. A to je cesta do pekel.

Paleo a následně Whole30 mi v tomhle trošku otevřelo oči a já začala o stravě víc přemýšlet. Nechci tvrdit, že moje cesta je ta jediná správná a že bude fungovat na všechny. Ale tenhle způsob stravování mě posunul tím směrem, kterým jsem se před tím bezúspěšně pokoušela hnout.

Jaké jsou v kuchařce „Zima na talíři” recepty, z jakých surovin? Na co všechno se můžou čtenáři těšit? Zvládne je i začátečník nebo člověk, který chce vařit zdravě, ale nechce trávit v kuchyni hodiny?

Kuchařka je zaměřená hlavně na místní sezónní suroviny. Tedy ty, které se v daném období sklízí (zní to divně, ale i v zimě se může sklízet čerstvá zelenina 😉 ) nebo se dají do zimy bez problémů skladovat, a tudíž je můžete zakoupit v obchodech či na tržištích.

Recepty jsem rozdělila do několika hlavních kategorií, jako jsou standardní hlavní jídla, polévky či přílohy, najdete tu ale i jídla vhodná na cesty, postupy na přípravu domácích surovin či recepty na horké nápoje. Pro ty, co nechtějí v kuchyni trávit dlouhé hodiny, je pak speciálně určená sekce Rychlovky. Tedy jídla připravená do 30 minut.

Všechny recepty a postupy jsem se snažila psát natolik srozumitelně, aby je zvládl i úplný začátečník, ale abych neodradila i znalce. Ono „osmahněte cibulku“ má tolik různých podob. Právě ty ale dávají výslednému jídlu tolik důležitou typickou chuť a barvu. Jinak to uděláte do guláše či cibulačky a úplně jinak třeba do křenové omáčky. Těmito úskalími chci každého provést, aby nemusel procházet vařením stylem „hokus pokus“. 🙂

V tvých kuchařkách nejsou jen samotné recepty, ale mají spoustu přidané hodnoty. Můžeš to víc popsat?

Při sepisování sezónních receptů tak nějak přirozeně vyplynulo, že bych měla extra upozornit a vypsat hlavní místně dostupné suroviny. Prostě tu zeleninu a ovoce, které jsou pro dané roční období typické a které k nám necestovaly přes půl světa, nesklízely se ještě nezralé a tudíž s minimem výživných látek.

V receptech občas sáhnu po ne až tak běžných surovinách. Po vydání letní kuchařky jsem byla upozorněna, že tyto ingredience nemusí každý znát a už vůbec netuší, kde je pořídit. Proto jsem to v zimní kuchařce napravila.

Ke každému receptu jsem se pak rozhodla doplnit i další informace, které by měly pomoct čtenáři v orientaci a výběru určitého receptu, i při jeho samostatné přípravě. Tím je třeba označení štítkem určitého způsobu stravování (Whole30, Paleo, Primal a Low Carb), vyčíslení obsahu živin a kalorické hodnoty, nebo moje komentáře k receptům či dávkování surovin i na lžičky, lžíce, hrsti a hrnky. Prostě jsem se kuchařku snažila napsat tak, aby se v ní dalo dobře orientovat a snadno se používala. Doufám, že se mi to podařilo.

Podařilo. 😉

Prozradíš nám své kuchařské plány na příští rok?

Ráda bych na podzim vydala další díl sezónní kuchařky, tentokrát zaměřené na suroviny typické pro období září – listopad. V plánu mám i nějakou mini kuchařku, jako je ta Vánoční. Třeba s typickými velikonočními jídly, nebo recepty pro pomalý hrnec.

Kromě focení jídel a sepisování receptů bych ráda natočila i pár postupů na krátká videa. Třeba jako to v poslední době dělá pan Cuketka. Mým osobním cílem je pak posunout se zase o kousek dál, co se týká kvality fotek, takže plánuji navštívit pár kurzů. Chci, aby všechny moje fotky vyvolávaly pořádný Pavlovův reflex. 😀

Tak s tím Pavlovovým reflexem se ti to daří už teď, alespoň u mě. Nad kuchařkami jsem strávila přes hodinu jen prohlížením fotek.

Chtěla bys na závěr něco vzkázat čtenářům?

Myslím, že už jsem toho řekla až dost. 😉 Těm z vás, kteří dočetli až sem, moc děkuji a přeji vám, ať máte krásný a pohodový konec roku v kruhu svých blízkých. Mějte se rádi. Za touhle obyčejnou větou totiž stojí základ všeho. I láska k dobrému jídlu.

Pokud cítíte, že byste potřebovali nabrat inspiraci a chuť do zdravého vaření, není nic lepšího, než začít vařit podle Lucčiných receptů (ať už jíte nebo nejíte paleo).

Možná se vám stane, že se děti přestanou nimrat v talíři a vaše druhá polovička ocení kreativní novinky v jídelníčku, aniž by tušila, jak hrozně zdravé to je. 😉

Teď už jen zbývá odkaz na stažení ukázek z kuchařek zdarma.

Tady je>>

Tereza Broschová
Mou vášní je hledání odpovědi na to, co je zdravý životní styl a zdravá strava. Výživu studuji, věnuji jí každou volnou chvilku a jako máma dvou synků ji dennodenně používám k tomu, aby se celá moje rodina cítila zdravá a spokojená.
 
Jsem propagátorkou životnímu stylu paleo, který preferuje opravdové jídlo a i o tom je moje kniha Opravdové jídlo pro děti - proč a jak začít vařit paleo.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *