Jestliže se zajímáte o zdravou stravu, určitě vás v minulých týdnech neminul článek nebo video týkající se kokosového oleje a jeho údajně škodlivých důsledků pro lidské tělo. Podle mnoha titulků médií jde doslova o „čistý jed”.
Přednáška profesorky Karin Michels se stala doslova virálním hitem a její závěry převzalo mnoho médií. V zhruba padesátiminutové přednášce jde zejména o to, že podle paní profesorky je kokosový olej nevhodný a škodlivý kvůli vysokému obsahu nasycených tuků, které zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Nejprve se pojďme podívat na to, jestli jsou nasycené tuky opravdu tak škodlivé a zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Některé čerstvější RCT studie nebo jejich revize (Womens Health Initiative, LookAhead, revize Minnesota Coronary Survey, revize Sydney Diet Heart Study), systematické revize RCT studií (Ajala, Dyson, Hooper, Hamley) i epidemiologické studie (INTERHEART, PURE, Grasgruber, Guo) naznačují, že dřívější hypotézy o tom, že NMK samy o sobě zvyšují riziko kardiovaskulární onemocnění a že lze omezením konzumace NMK významně snížit celkovou nebo kardiovaskulární mortalitu, nemusí být správné ani jednoznačné.
Tento závěr však v žádném případě nelze chápat jako výzvu k neomezené/nadměrné konzumaci NMK.
Tolik vyjádření a stručné shrnutí Globopolu, celý dokument včetně podrobností o jednotlivých studiích, doporučuji prostudovat zde >>
Kokosový olej má z celkového množství tuků 82 % nasycených mastných kyselin. Je ovšem specifický tím, že obsahuje velké množství (63 %) mastných kyselin se středním řetězcem, tzv. MCT (medium chain triglycerides).
1. MCT jsou rychlým zdrojem energie, jsou metabolizovány jiným způsobem než ostatní tuky. Nevyžadují ke své absorbci žlučové kyseliny, a jsou tak vhodným zdrojem tuků i pro lidi bez žlučníku.
2. Je prokázáno, že MCT snižují produkci látek, které podporují zánět.
3. MCT podporují hojení střev.
4. Kokosový olej má také antimikrobiální vlastnosti, zamezuje růstu patogenních bakterií jako je Candida nebo Streptococcus.
5. Kokosový olej je bohatým zdrojem vitaminu E, fytosterolů a polyfenolů.
6. Kokosový olej má vysoký kouřový bod, takže je skvělý na vaření a pečení, protože tak snadno neoxiduje. Zůstává také déle čerstvý i při pokojové teplotě, právě díky velkému množství nasycených tuků.
7. Je mnohými studiemi (ať už na lidech nebo zvířatech) vyvrácené, že kokosový olej zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
8. Nedávná studie u lidí ukázala, že konzumace kokosového oleje měla vliv na zlepšení ukazatelů HDL cholesterolu a na snížení míry zánětlivosti (CRP – marker zánětu).
Ani další studie neukazují na to, že by měl kokosový olej vliv na rizikovost onemocnění kardiovaskulárního onemocnění. U studií na zvířatech dokonce docházelo k snižování hladiny celkového cholesterolu, triglyceridů, fosfolipidů, LDL a VLDL cholesterolu.
Kyselina laurová (ze 48 % obsažená v kokosovém oleji) snižuje krevní tlak (rizikový faktor kardiovaskulárních chorob) a snižuje oxidační stres. Polyfenoly jsou antioxidační a zabraňují oxidaci LDL.
Dr. Sarah Ballantyne PhD
Většina vědeckých studií tedy ukazuje naprostý opak toho, co tvrdí paní profesorka Karin Michels. Kvalitní kokosový olej nezvyšuje rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění, ale snižuje je! Těžko říct, co za touto přednáškou stojí, jestli pouze neznalost nebo neschopnost se dále vzdělávat, či nějaké sponzorské benefity …
Navíc profesorka Michels doporučuje rostlinné oleje. Tyto oleje, zejména pokud prošly rafinací (najdete je v průhledných láhvích v supermarketech), rychle oxidují, jsou vysoce zánětlivé a právě jejich konzumací si zvyšujete riziko toho, že se vám v cévách vytvoří zánět.
Tento zánět se snaží léčit přirozená hojivá látka našeho organismu – cholesterol. Příčinou ucpávání cév tedy nejsou tuky, které kolují v krvi, ale ZÁNĚT!
Je jasné, že není dobré jíst jednu potravinu přespříliš, byť by to byla superpotravina.
Je známe, že vysoký příjem nasycených tuků může mít negativní vliv na střevní mikrobiom nebo zhoršení kvality spánku. Například Dr. Sarah Ballantyne uvádí, že bezpečný příjem nasycených mastných kyselin je 13 % z celkového počtu kalorií, což je zhruba 3 polévkové lžíce kokosového oleje pro dospělého denně.
Rozhodně se nemusíte bát na kokosovém oleji smažit palačinky nebo ho použít do těsta na buchtu (za předpokladu, že nejíte půl pekáče buchty denně :-) ).
Důležité je říct, že velmi záleží na tom, jak máte postavený jídelníček.
Lidé, kteří jedí paleo, nízkosacharidově či mají jiný podobný způsob stravování, si mohou dovolit jíst mnohem více tuků než lidé na běžné, západní stravě. Všechny tyto směry jsou postaveny na vysokém přijmu tuků a nízkém příjmu sacharidů. (A ne, paleo není bílkovinná strava postavená na mase. ;-) )
Tělo paleojedlíků (a lidí s podobným způsobem stravování) totiž umí využívat tuky jako zdroj energie, a navíc mají v jídelníčku mnohem méně sacharidů, než je běžné (a běžně doporučované), takže se nemusí obávat nárůstu hmotnosti a dalších souvisejících onemocnění (jako je například metabolický syndrom a další).
Ovšem ti, kteří jedí klasickou stravu (často doplněnou o rafinované potraviny od pečiva, sušenek, slazených jogurtů po cukrovinky a oleje) a chtějí si v jídelníčku dopřát i kvalitní sádlo, máslo nebo právě kokosový olej, si mohou zadělat na velké problémy!
Jejich tělo totiž používá k přeměně na energii sacharidy a tuky ze stravy ukládá. Sacharidy, které jsou přebytečné (nejsou použité na energii a ani už nejsou potřeba na doplnění zásob glykogenu) se opět ukládají na těle v podobě tuku. Ať už toho, který je viditelný na první pohled, tak v podobě tzv. viscerálního, který obaluje orgány uvnitř těla a je pro naše zdraví mnohem nebezpečnější.
Proto není tak jednoduché říci, že máslo, sádlo nebo kokosový tuk jsou super a lidé je mají zase znovu začít jíst bez ohledu na to, jak mají postavený jídelníček.
Dr. Sarah Ballantyne PhD Coconut Oil: Any Truth to the “Pure Poison” Claims? https://www.thepaleomom.com/coconut-oil-any-truth-to-the-pure-poison-claims/
Keith N. Frayn – Metabolic Regulation, A Human Perspective
Globopol: https://www.globopol.cz/wp-content/uploads/2018/07/2017-Globopol-Nasycene-mastne-kyseliny.pdf
Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?
Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.