RODIČŮM CHRONICKY NEMOCNÝCH DĚTÍ – část III.

V posledním díle seriálu „Rodičům chronicky nemocných dětí“ (první díl najdete tady>>, druhý tady>>) se chci zaměřit na to, co tedy dělat v případě, že chcete svým dětem pomoci se uzdravit.

Čím dál více se ukazuje, jak je klasická medicína krátká na chronická onemocnění. Je to zejména z toho důvodu, že její precizní a dokonalá specializace způsobila, že téměř žádný klasický lékař se nedokáže na člověka podívat jako na komplexní, složitý organismus, kde vše se vším souvisí.

Západní medicína léčí „stoj“ jménem člověk, jehož jedna nebo více „součástek“ se porouchala, aniž by mezi sebou jednotliví „opraváři“ (specializovaní lékaři) komunikovali o tom, co je příčinou.

Ovšem člověk není stroj a v případě, že chcete začít řešit skutečné příčiny onemocnění, musí se vzít v potaz nejen fyzická stránka člověka, ale i duševní, a musí se počítat i s celým životním příběhem od narození do současné doby.

Kořeny problémů

Zásadní je tedy podívat se na celého člověka a pojmout léčbu celostně. Není efektivní, pokud se léčení zaměřuje pouze na část člověka, tam, kde se problém jen ukazuje (ať už je to kůže, plíce, žaludek, klouby, mozek).

Je potřeba jít ke kořenům. A dobrá zpráva je, že příčiny chronických nemocí (ať už jsou jakékoliv) vycházejí z několika málo problémů, které jsou spolu vzájemně provázané.

Jde o oslabený imunitní systém, rozhozený hormonální systém, propustné střevo, dysbiózu ve střevech, chronický zánět a nedostatek živin.

K tomu je potřeba se podívat i na celkový životní styl, a to zejména stresové faktory, ať už jde o nedostatek spánku, infekce, nedostatek pohybu, toxiny z životního prostředí, domácností a hygienických potřeb nebo psychické stresory, kam můžeme obecně zařadit rodinné vztahy, způsob výchovy nebo ostatní sociální vztahy (například fungování ve škole, školce, v práci, atd.)

Dokud se nevyřeší tyto základní příčiny, tělo se nemůže uzdravit. Podíváme se na ně blíže.

Chronický zánět v těle, který začíná často ve střevech a postupně se rozšiřuje do dalších částí těla, se v současné době považuje za základního činitele u všech chronických onemocnění.

Dále tu máme propustné střevo, což znamená, že vaše střevo propouští do těla látky (ať už to jsou patogeny jako viry, bakterie nebo velké molekuly nestráveného jídla), které tam nemají co dělat a stimulují a vlastně nutí imunitní systém k neustálé aktivitě.

Tím se imunitní systém přetěžuje a následkem toho jsou v současné době raketově stoupající autoimunitní onemocnění, kdy dojde k situaci, že tělo v různých částech ničí své vlastní buňky.

Dysbióza ve střevech je stav, kdy ve střevech převládají patogenní bakterie. Zjednodušeně řečeno: ve střevech probíhá neustálý boj mezi armádou dobrých a zlých bakterií. Když převáží ty dobré, tak je i zdravotní stav v pořádku, když ale převáží ty zlé, tak je zle i s vámi. Jsou to vlastně ony, kdo určuje to, do jaké míry budete zdraví po fyzické, ale i po psychické stránce.

Ze střev do mozku jde až 300x víc signálů než obráceně, takže se dá v nadsázce říct, že jsme jen hostitelé pro ty hlavní herce na tomto světě, což jsou miliardy mikroorganismu uvnitř našich těl.

A samozřejmě jde i o nedostatek živin. Stavebními kameny našeho organismu a naším palivem je jídlo, respektive živiny, na které se potraviny v našem organismu rozkládají.

Celý organismus potřebuje řadu vitamínů, minerálů, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin, aby mohl správně fungovat. Nedostatky v mikroživinách jsou úzce propojeny s chronickými onemocněními.

Je absurdní, že stále mnoho lidí nevěří, že by jejich zdravotní problémy mohly souviset s jídlem. Jakmile organismus nemá dostatek živin nebo nemá ty správné, které potřebuje, tak ani nemá dostatek materiálu na opravu poškozených tkání a nemůže správně regulovat imunitní, hormonální či nervový systém.

Jaké je tedy řešení?

Co tedy s tím, pokud už nějaké chronické potíže doma řešíte.

  1. Je potřeba se zaměřit na kvalitní, výživné potraviny, které podpoří samouzdravovací schopnosti organismu a zároveň se člověk musí vyvarovat těch potravin, které působí negativně, ať už to je tím, že krmí patologické bakterie ve střevech, způsobují střevní propustnost, rozhazují hormonální systém a způsobují nárůst prozánětlivých látek v organismu.
  2. Přijmout do svého života, do svých zvyklostí další opatření, které ozdravnému procesu pomůžou. Jde o zaměření na kvalitní spánek, pohyb, sociální vztahy, eliminaci stresu, ať už toho psychického nebo fyzického, který způsobuje toxické prostředí kolem nás.

Celý tento komplex znalostí, vědomostí a praktických rad, jak konkrétně na to, jsem zabalila do online kurzu Opravdovým jídlem ke zdraví.

Je to kurz, který je postavený na terapeutické, eliminační dietě AIP (autoimunitním protokolu).

Celá cesta kurzem je postavena tak, abyste si na základě zdravotních problémů, které řešíte vy konkrétně, mohli dietu postavit na míru. Někdo se rozhodne pro její striktní verzi, jiný se rozhodne jít mírnější cestou a eliminuje si jen ty potraviny, u kterých ví, že jeho dítěti způsobují problémy. S tím vším vám pomůžou jak praktické úkoly, tak i desítky receptů.

Ozdravný program je postaven na dietě, která neobsahuje živočišné mléko a mléčné výrobky, vejce, ořechy, semínka a lepek, což jsou nejčastější alergeny u dětí. Cílem je dostat organismus do takového stavu, aby tyto potraviny začal tolerovat a poté si postavit jídelníček tak, aby byl dostatečně výživný a zároveň udržel vaše děti zdravé.

Čekají na vás teoretické lekce, videa, úkoly na každý týden a také motivační videa, ve kterých budu mluvit o neviditelných souvislostech při změně jídelníčku, protože to jsou témata, která jsou často opomíjena. Ovšem to, jak se k celému ozdravnému programu postavíte mentálně, jak si to nastavíte v hlavě, má na úspěch zásadní vliv.

Často není nejtěžší nakoupit nové potraviny a uvařit nová jídla, ale převzít zodpovědnost za zdraví svých dětí, uvědomit si tu změnu, pozitivně se naladit a poprat se s námitkami okolí. O tom všem bude ve videích řeč.

Jdete do toho?

Každý máme jen jedno tělo a žádné jiné už nedostaneme. Pokud chceme svůj život prožít a ne jen přežít a dovolit to i svým dětem, pak se v dnešním světě opravdu neobejdeme bez vědomé péče o něj.

A ať je u vás situace jakákoliv, tak teď se můžete rozhodnout, že začnete jinak, že se pustíte do změny, která vašim dětem přinese zdraví.

Vím, že tohle všechno není jednoduché, ale není to nemožné. Také to není žádný závod, který musíte stihnout do určitého času. Je ale zásadní vědět, jak na to.

A v tom vám může velmi pomoci můj kurz, který je pro všechny,

  • kteří chtějí své dítě podpořit správným jídlem, aby se mohlo uzdravit,  
  • kteří se chtějí dozvědět souvislosti mezi (nejen) jídlem a zdravím a zjistit, jaké potraviny zdraví podporují a jaké ho naopak podlamují,
  • kteří se chtějí naučit vařit výživově bohatá jídla
  • a kteří chtějí převzít zodpovědnost za své zdraví a zdraví svého dítěte.
Tereza Broschová
Jsem certifikovaná výživová poradkyně a specialistka na preventivní a funkční výživu.
 
Pracuji s širokou škálou léčebných diet, metod, doplňků stravy či bylin. Mým oblíbeným nástrojem při terapeutické práci je léčebná dieta AIP, ve světě známá jako autoimunitní protokol, která má velký léčebný potenciál při léčbě chronických onemocnění jak u dětí, tak u dospělých. V online kurzech Online kurz vaření a Opravdovým jídlem ke zdraví vás naučím, jak zdravě vařit, nebo jak tělo podpořit při zdravotních potížích.
 
Nabízím i individuální konzultace pro vás a vaše děti.

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.