DOMÁCÍ ČOKOLÁDA

Tento recept na domácí čokoládu jsem měla už ve svém e-booku Vánoční mlsání (který je součástí e-kuchařky Necukroví 1 >>) a byla by škoda ho neposlat dál i prostřednictvím článku na blogu.

Pravá čokoláda by se měla dělat z kakaového másla, ale to je surovina, kterou ne každý doma běžně mívá. Kakaové máslo je proto v tomto receptu nahrazeno kokosovým olejem, který je v dnešní době už lehce sehnatelný.

Takto připravená domácí čokoláda je ohromně variabilní a můžete si do ní přidat jakékoliv dobroty, které máte vy a vaše děti rádi.

Co budete potřebovat

  • 1 hrnek kakaa
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 3 lžíce medu
  • špetku vanilky (nemusí být)
  • fíky, datle, rozinky, mandle, oříšky, kokosové lupínky, skořice, maliny, borůvky, … – na dochucení a ozdobu

Jak na to

  1. V kastrůlku si na mírném stupni rozehřejte kokosový olej spolu s medem a přidejte kakao.
  2. Do rozpuštěné čokolády přidejte vanilku (ať už ji máte jako prášek nebo ji vykrojíte z lusku).
  3. Tekutou čokoládu nalijte na tác s vyššími okraji vyložený pečícím papírem.
  4. Dochuťte – nadrobno nakrájeným sušeným neslazeným! ovocem (fíky, datle, rozinky, třešně) nebo použijte nasekané/namleté oříšky, mandle či kokosové lupínky. Můžete také zkusit posypat skořicí nebo přidat další ovoce jako maliny, ostružiny, borůvky (ať už čerstvé nebo mražené).
  5. Čokoládu pak dejte ztuhnout do lednice.
  6. Po ztuhnutí ji nakrájejte/nalámejte na kousky. A pokud to nesníte celé najednou, tak skladujte v ledničce. ;-)

Během přípravy si s dětmi můžete popovídat o kakau a čokoládě

Kakao je prášek vyráběný z kakaových bobů, což jsou semena kakaovníku, stromu, který roste v pásmu okolo rovníku. Aztékové, dávní obyvatelé Střední Ameriky, pili hořký nápoj s názvem chocolatl při rituálních obřadech, když se modlili ke svým bohům. Po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem se pak kakao a horký nápoj zvaný čokoláda dostal i do Evropy.

Dnes se z kakaa se vyrábí i tuhá čokoláda. Není ale čokoláda jako čokoláda. Opravdu kvalitní a prospěšná pro zdraví je ta s obsahem kakaa od 75 % do 99 %. Tu mlsejte. Ostatní čokolády jsou spíše než čokoládou směsí cukru, rafinovaných olejů a éček, ty raději nechte v regálech obchodů.

Existuje i lepší varianta klasického kakaa, a tou je nepražené kakao, které obsahuje více prospěšných látek (hořčíku, vitamínu C, antioxidantů). Seženete ho v prodejnách zdravé výživy a hodí se hlavně do nepečených dezertů.

Přemýšlíte, co dobrého si letos přichystáte na vánoční stůl?

Mám pro vás tip na e-kuchařku Necukroví >>, se kterou vykouzlíte spoustu zdravých dobrot!

Tereza Broschová
Jsem terapeutka funkční medicíny a výživy a certifikovaná výživová poradkyně.
 
Pracuji s širokou škálou léčebných diet, metod, doplňků stravy či bylin. Nabízím osobní poradenství pro vás a vaše děti. V online kurzech Kurz vaření bez lepku a mléka a Opravdovým jídlem ke zdraví vás naučím, jak zdravě vařit i jak tělo podpořit při zdravotních potížích.
 

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře
  1. Dagmar napsal:

    Dobrý skúšala som urobiť čokoládu neviem kde som urobila chybu celé sa mi to nejak zrazilo a kokosový olej sa mi oddelil od hmoty ktorá vznikla.ďakujem

    • Tereza Broschová napsal:

      Dobrý den, a při zahřívání jste to měla dostatečně promíchané a spojené? Pokud ano, tak pak by se to už nemělo při tuhnutí nijak oddělit. To, co popisujete se mi ještě nestalo, tak nevím, kde je zakopaný pes. :-( T.

      • paleo čokoláda napsal:

        Recept vyzerá fajn, akurát asi eliminujem ten med. A máte pravdu, tu sa dajú robiť rôzne obmeny. Ďakujem.

  2. Pavlína napsal:

    Dobrý den, je možné jíst 100% hořkou čokoládu (obsahuje pouze kakaové boby a kakaové máslo) během AIP diety? Děkuji za odpověď.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.