DOMÁCÍ ČOKOLÁDA

Tento recept na domácí čokoládu jsem měla už ve svém loňském e-booku Vánoční mlsání a byla by škoda ho neposlat dál i prostřednictvím článku na blogu.

Pravá čokoláda by se měla dělat z kakaového másla, ale to je surovina, kterou ne každý doma běžně mívá. Kakaové máslo je proto v tomto receptu nahrazeno kokosovým olejem, který je v dnešní době už lehce sehnatelný.

Takto připravená domácí čokoláda je ohromně variabilní a můžete si do ní přidat jakékoliv dobroty, které máte vy a vaše děti rádi.

Co budete potřebovat

  • 1 hrnek kakaa
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 3 lžíce medu
  • špetku vanilky (nemusí být)
  • fíky, datle, rozinky, mandle, oříšky, kokosové lupínky, skořice, maliny, borůvky, … – na dochucení a ozdobu

Jak na to

  1. V kastrůlku si na mírném stupni rozehřejte kokosový olej spolu s medem a přidejte kakao.
  2. Do rozpuštěné čokolády přidejte vanilku (ať už ji máte jako prášek nebo ji vykrojíte z lusku).
  3. Tekutou čokoládu nalijte na tác s vyššími okraji vyložený pečícím papírem.
  4. Dochuťte – nadrobno nakrájeným sušeným neslazeným! ovocem (fíky, datle, rozinky, třešně) nebo použijte nasekané/namleté oříšky, mandle či kokosové lupínky. Můžete také zkusit posypat skořicí nebo přidat další ovoce jako maliny, ostružiny, borůvky (ať už čerstvé nebo mražené).
  5. Čokoládu pak dejte ztuhnout do lednice.
  6. Po ztuhnutí ji nakrájejte/nalámejte na kousky. A pokud to nesníte celé najednou, tak skladujte v ledničce. 😉

Během přípravy si s dětmi můžete popovídat o kakau a čokoládě

Kakao je prášek vyráběný z kakaových bobů, což jsou semena kakaovníku, stromu, který roste v pásmu okolo rovníku. Aztékové, dávní obyvatelé Střední Ameriky, pili hořký nápoj s názvem chocolatl při rituálních obřadech, když se modlili ke svým bohům. Po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem se pak kakao a horký nápoj zvaný čokoláda dostal i do Evropy.

Dnes se z kakaa se vyrábí i tuhá čokoláda. Není ale čokoláda jako čokoláda. Opravdu kvalitní a prospěšná pro zdraví je ta s obsahem kakaa od 75 % do 99 %. Tu mlsejte. Ostatní čokolády jsou spíše než čokoládou směsí cukru, rafinovaných olejů a éček, ty raději nechte v regálech obchodů.

Existuje i lepší varianta klasického kakaa, a tou je nepražené kakao, které obsahuje více prospěšných látek (hořčíku, vitamínu C, antioxidantů). Seženete ho v prodejnách zdravé výživy a hodí se hlavně do nepečených dezertů.

Jak vidíte, paleo rozhodně nemusí být jen o mase a zelenině. 🙂

Tereza Broschová
Jsem výživová poradkyně a propagátorka životního stylu paleo. K výživě se jsem se dostala před lety kvůli zdravotním problémům svého staršího syna a svět zdravého stravování a smysluplný životní styl paleo mi učaroval natolik, že jsem se rozhodla věnovat se mu i profesně.
 
V současné době se nejvíce zabývám dětskou stravou a učím rodiče, jak výživným jídlem podpořit své děti, aby byly zdravé a spokojené. Moje kniha Opravdové jídlo pro děti - proč a jak začít vařit paleo vám ukáže, jak na to.

Chcete vědět, jak by mělo vypadat OPRAVDOVÉ JÍDLO pro vaše dítě?

Stáhněte si e-book ZDARMA, ve kterém se dozvíte odpovědi na vaše otázky točící se okolo paleo stravování, a zboříte spoustu výživových mýtů ve své hlavě.

STÁHNOUT
ZDARMA
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů