Na konci listopadu jsem byla na konferenci o výživě FOOD21. Úvodní přednášku měla profesorka Anna Strunecká, která je mnohým z vás určitě dobře známá. Uvedla, že se na nás řítí cukrové tsunami, kdy je spotřeba cukru na takové úrovni, že to lidský organismus nedokáže unést a je to jednou z hlavních příčin...
Celý článek
V současné době je všude kolem nás boom jídla a vaření – vzniká spousta foodblogů, v televizi běží milion pořadů a lidé sdílí pomalu každé své sousto na sociálních sítích. :-) Když chce člověk pochytat na internetu nějaké kuchařské nápady, tak má co dělat, aby se v té záplavě receptů neutopil....
Celý článek
V článku Cukr – největší zlo v dětském jídelníčku jsem psala o tom, jak je pro organismus (a zvláště ten dětský) současné složení jídelníčku nevhodné a v mnoha případech poškozující zdraví. Dneska se podíváme na čtyři konkrétní důvody, proč byste měli příjem sacharidů u sebe a svých dětí korigovat. Pokračovat na celý...
Celý článek
Tvrzením, že nepřítelem zdravé stravy číslo jedna je přemíra cukru v jídelníčku, vás asi nepřekvapím. Tato informace je všeobecně rozšířená a každý to ví. Méně lidí už se tím ale řídí a zároveň to hlídá i u svých dětí. Pokračovat na celý článek …
Celý článek
Nevíte, co za přílohu k masu nebo chcete jen lehkou večeři? Zkuste tento recept na pečenou dýni, který je u nás doma velmi oblíbený. Co budete potřebovat 1 dýni hokkaido 4 stroužky česneku 3 lžíce olivového oleje 2 lžíce medu sůl Postup Dýni umyjte (já ji většinou ještě očistím...
Celý článek
Kvašená zelenina neboli pickles je v posledních letech velkým hitem. Vsadím se, že většina z vás už o ní slyšela, ti odvážnější se pustili i do vlastní výroby. Za dob našich babiček bylo naprosto běžné, že se na zimu nechávalo zkvasit zelí ve velkých sudech a postupně se jedlo celou zimu,...
Celý článek
Nejsem vášnivá kuchařka, nikdy jsem jí nebyla a zatím to nevypadá, že by se na tom něco mělo změnit (ale nikdy neříkej nikdy). Možná vám to připadá divné, protože psát blog o jídle a zdravém životním stylu, pokud nejste milovník vaření, vypadá trochu mimo mísu. Kuchyň není moje nejoblíbenější místo,...
Celý článek
V naší společnosti je považováno za normální a ideální, aby děti večer zalehly do postýlek ve svých pokojíčcích a spinkaly celou noc až do rána. Tuto představu máme tak zarytou pod kůží, že nám mozek ani nedovolí zamyslet se na danou situací z jiného pohledu, když se kýženého výsledku nedaří dosáhnout. Miminka se...
Celý článek
Výhodou života na vesnici je to, že když máte prostor a chuť, můžete si vypěstovat spoustu zeleniny a ovoce v kvalitě, kterou nikde jinde neseženete (pokud na to tedy nelijete kýble chemie :-) ). Já sice nejsem zahrádkářský typ (i když pár dýní už se nám také urodilo), ale od...
Celý článek
Jedli už jste batáty? Víte, co to je? Já ještě před rokem vůbec netušila, že něco takového existuje, natož abych z toho doma vařila. Nakonec si k nám domů cestu našly a staly se oblíbeným druhem zeleniny, který připravuji na mnoho způsobů. Jejich použití je vlastně úplně stejné jako...
Celý článek