CO JE A NENÍ PALEO

Co je a není paleo není úplně ten nejvýstižnější název článku. Delší a výstižnější název by byl Co já považuji za paleo a co paleo v mém pojetí není. 

V pojmu paleo je totiž zmatek umocňovaný výkřiky v podobě mainstreamových článků, které bohužel často píší lidé, kteří si o paleu neudělají dostatečnou rešerši a jen tak do pár odstavců hodí rozumy postrádající hlavu i patu.

Paleo nejde vysvětlit tak jednoduše jako třeba vegetariánství. Vegetariáni jsou lidé, kteří nejedí maso. Nikdy. Pokud by jednou týdně maso jedli, pak to nejsou vegetariáni. Tečka. Lidé mají rádi jednoduchá vysvětlení a jednoduché soudy, ale u palea to není buď – anebo.

Často se setkávám s tím, že je paleo bráno jako rigidní seznam potravin, který když nedodržujete stále, bez výjimky a nejlépe na doživotí, tak nejste prostě paleo. Že když si dáte jednou týdně rýži, brambory nebo jogurt, tak nejste paleo. Nebo když jíte hodně sacharidů, tak taky nejste paleo. A co teprve když si na výletě dáte zmrzlinu …

Proč jsem dobrovolně ve škatulce paleo

K něčemu se vám přiznám. Když jsem na začátku roku 2016 zakládala tyto stránky, velmi jsem přemýšlela, jestli to nazvat paleo. Jestli budu umět dostatečně vysvětlovat moji soft verzi, moji nedogmatickou verzi palea, která má sice doporučené potraviny a také ty, kterým je třeba se vyhýbat, ale jen jako jakýsi rámec nebo šablonu, podle které je dobré se orientovat, ale kterou je potřeba si uzpůsobit svým vlastním potřebám, zdravotnímu stavu a rodinné situaci.

Nakonec jsem se ale rozhodla, že do toho půjdu, protože stránky budou ve své podstatě o paleu a toto jasné pojmenování slouží i jako takové vodítko pro všechny nově příchozí, kteří se díky této škatulce, byť velmi široké a variabilní, mohou zorientovat a vědět plus mínus co je na mých stránkách čeká.

2 hlediska paleo stravování

A jaká je tedy podstata palea? Podíváme se na dvě hlediska, ze kterých je možné paleo chápat.

Paleo preferuje stravu, která byla vlastní lidem od jejich počátků. Můžeme si toto hledisko nazvat jako evoluční pohled na stravu, která je pro nás přirozená, a právě díky ní jsme se stali lidmi. Základními makroživinami byly bílkoviny a tuk z masa doplněné o sacharidy z rostlin.

Je tu ale ještě druhé hledisko, které já osobně považuju za důležitější. Je to hledisko biochemické, z pohledu fyziologie našeho těla. To, že na nějaké stravě dokázali žít a těšit se dobrému zdraví naši předci, ještě neznamená, že je vhodná pro moderní společnost.

Tím se dostáváme k hlavní otázce: Co je tedy hlavním důvodem, proč jíme? Základní živiny z potravin nám musí dostatečně zajistit všechny fyziologické funkce našeho těla, a to tak, aby tělo zůstalo zdravé a vitální po celou dobu našeho života. 

Vtip je v tom, že nejvýživnější potraviny z hlediska mikroživin jako jsou vitamíny, minerály a fytochemikálie a také z hlediska nepostradatelných bílkovin a tuků, jsou ty samé potraviny, které lidé jedí od svého počátku.

I proto jsem svoji knihu nenazvala Paleo pro děti, ale Opravdové jídlo pro děti, protože jsem na 100 % přesvědčená (a samozřejmě nejen já), že doporučované (paleo) potraviny by měly být v jídelníčku (nejen) dětí zastoupeny co nejvíce.

O co tedy jde? O výživnost

Paleo je postavené nejen na přirozených, ale i naprosto nutných potravinách pro naše těla. A u dětí je kvalitní a dostatečná strava důležitá tím spíše, že jejich organismus je ve vývoji a rychlém růstu.

Paleo tak, jak ho propaguji, znamená vybírat si v každé situaci tu nejvýživnější možnou variantu jídla, co do kvality a nabitosti všemi zásadními živinami …

… a zároveň v každé situaci udělat VĚDOMĚ to nejlepší možné rozhodnutí, protože nežijeme v ideálním světě, kde se dají dělat vždycky jen ta úplně nejlepší rozhodnutí.

Tím nejlepším možným rozhodnutím proto v dané chvíli může být i to, že na oslavách necháte své dítě vypít dětský šampus nebo že na dovolené či výletech prostě jíte, co vám uvaří, protože si chcete odpočinout a neřešit to.

Pokud chcete svým dětem dopřávat to nejlepší možné, musíte o tom také něco vědět. Učit se to a praktikovat, aby se z toho stala rutina, zvyk, nad kterým nebudete dlouho uvažovat.

Potom otázky, jestli je v pohodě dát si brambory, rýži, mléko nebo mít v jídelníčku hodně ovoce, pozbývají smysl. A už úplně je jedno, jak svému způsobu stravování budete říkat.

Ale stejně, jak je to s těmi bramborami a mlékem?

Kdybyste přeci jen chtěli vědět, jak na tyhle otázky nahlížím já, tak tady jsou mé odpovědi.

Brambory a rýže jsou v šedé zóně paleo stravování. Pro děti a aktivní lidi nevidím problém je do jídelníčku zařazovat. Ostatně málokdo dodržuje paleo na 100 %.

Často mají lidé v jídelníčku i mléko a mléčné produkty. Ovšem z hlediska živin a toho, co jsem psala výše, mléko a mléčné produkty bych do jídelníčku zařazovala jen v té nejvyšší kvalitě (bio a šetrně pasterované) a pokud možno doma fermentované (jogurty, kefíry). Rozhodně to není potravina, která je pro tělo nezbytná, ani pro to dětské, a už vůbec ne v její průmyslové podobě batolecích umělých mlék.

A teď ty sacharidy. V ČR je boom nízkosacharidového stravování, což ale není totéž co paleo. Paleo nehledí primárně na sacharidy. Paleo je postavené na určitých skupinách potravin a vyřazuje obiloviny a luštěniny. Pokud tyto dvě skupiny potravin vyřadíte, logicky si snížíte množství sacharidů v jídelníčku. Stále ale můžete jíst relativně vysoké množství sacharidů díky ovoci, zelenině a ořechům.

Paleo tedy můžete pojmout v nízkosacharidové verzi (jako to mám třeba já při příjmu cca 100 – 120 g sacharidů denně, i když stále jsem na horní hranici podle nízkosacharidového stravování, které je až do 130 g sacharidů denně), nebo ho můžete mít ve vysokosacharidové verzi (vše nad 130 g sacharidů denně jako to mají moje velmi aktivní a sportu oddané děti :-)).

Každému sedí něco jiného a hlavně se to velmi mění, zvláště u žen. Jiné množství sacharidů vám bude sedět jako těhotné, jiné jako kojící a jiné až si splníte mateřské radosti. :-)

Ďábel se skrývá v detailech

Náš rodinný jídelníček vlastně není nijak na první pohled odlišný od toho konvenčního, vždy je v něm ale dostatek živin. Je rozdíl mezi kvalitním masem na bio sádle a obyčejným masem na slunečnicovém oleji, je rozdíl mezi těstovinami z pšenice a těstovinami z cukety, je rozdíl mezi pudinkem z prášku a pudinkem z ovoce a oříšků, je rozdíl v buchtě z kokosu, olivového oleje a sušeného ovoce a buchtě z mouky a cukru, a tak dál a dál …

Jestli se chcete naučit lépe rozumět tomu, jak funguje naše tělo a co potřebuje, aby bylo zdravé, pak je tu pro vás můj ONLINE KURZ VAŘENÍ >>, ve kterém se naučíte vařit skutečně výživná jídla, a navíc se dozvíte, jak si potraviny poskládat na talíř tak, aby vaše zdraví podporovaly.

Tereza Broschová
Jsem terapeutka funkční medicíny a výživy a certifikovaná výživová poradkyně.
 
Pracuji s širokou škálou léčebných diet, metod, doplňků stravy či bylin. Nabízím osobní poradenství pro vás a vaše děti. V online kurzech Kurz vaření bez lepku a mléka a Opravdovým jídlem ke zdraví vás naučím, jak zdravě vařit i jak tělo podpořit při zdravotních potížích.
 

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře
  1. Pavla napsal:

    Moc hezky napsané. Jsem především máma 4dětí a Váš článek mě velmi pozitivně oslovil v jednoduchém výkladu, který obsahuje velmi cenné informace. Děkuji

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.