O VELIKONOČNÍM VAJÍČKU

Velikonoce jsme jako rodina nikdy moc neprožívali a teď v dospělosti k nim mám velmi rozporuplný vztah.

Na jedné straně mi není tolik blízké křesťanské pojetí, protože jsem v tomto duchu nebyla vychovávaná, na druhou stranu se mi líbí pojetí Velikonoc jako svátků jara – jako oslava probouzející se přírody.

V dubnovém časopise Meduňka jsem narazila na moc hezký článek o velikonočním vajíčku jako symbolu znovuzrození.

Od pradávných časů je vejce svým tvarem a obsahem spojováno s koncem zimy a příchodem jara, s obnovou přírody.

Jedna stará evropská legenda praví, že vznik existence je spjatý s časem, který vznikl v prvotním kosmickém vejci, a tím vejce prasklo. Z jeho skořápky pak vzniklo nebe, ze žloutku Slunce, z bílku Měsíc a z drobných úlomků hvězdy.

V mnoha starých kulturách, od čínské, egyptské, středoamerické až po křesťanskou je vejce symbolem Slunce, života, znovuzrození.

Vejce je také zobrazováno jako schránka obsahující čtyři základní prvky Univerza. Skořápka představuje zemi, blána vzduch, bílek vodu a žloutek oheň.

Vajíčko z hlediska výživy

Vajíčko je nejdokonalejší potravinou, jakou si lze představit. Obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny a v tucích rozpustné vitamíny A a D.

Je to zdroj mastných kyselin s dlouhým řetězcem zvaných EPA a DHA, které jsou mimořádně důležité pro správný vývoj nervového systému u dítěte a dobré činnosti mozku u dospělých.

Vejce by rozhodně měly jíst těhotné a kojící ženy, své dítě pak budou zásobit velkým množstvím právě těchto zásadních mastných kyselin.

Kvalitní vajíčko má především hodně aminokyseliny methioninu, karotenu a vitamínu A, B1 a D. Pokud jde o minerály, vajíčka jsou mimořádným zdrojem hemového železa, jeho nejabsorbovatelnější formy, plus vápníku, fosforu a stopových prvků.

(zdroj: kniha Vyživující tradice)

Kvalitním vajíčkem se myslí to od slepic, které jsou chovány venku a ještě lépe na trávě, z které si berou přirozenou potravu ve formě hmyzu, žížal, slimáků.

Kvalitní vajíčka nejsou od slepic z klecových chovů. Je velký rozdíl v obsahu živin oproti kvalitním vejcím. Navíc klecové chovy jsou z mého pohledu neetické. 

Udává se, že důležitý vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin je u kvalitních vajec 1:1, u vajec od slepic z velkochovů až 1:19 (zdroj: kniha Vyživující tradice).

Zvýšený příjem omega-6 mastných kyselin vytváří v těle prozánětlivé prostředí a od zánětu už je jen krůček k dalším chronickým onemocněním typickým pro naši civilizaci (rakovina, choroby srdce, cukrovka, autoimunitní onemocnění).

Žloutek je možné podávat již kojencům jako jeden z prvních příkrmů. Stačí vajíčko 5 minut povařit ve vodě a pak oddělit bílek. Žloutek by měl být měkký, ale ne tekutý.

Jak prožít Velikonoce

Neztotožňuji se s populárním lamentováním nad tím, jak jsme dnes v zajetí materialistického pojetí světa, odtržení od tradic, atd, atd. Myslím, že je to tu už desítky let, přestože se křesťanské svátky slaví formálně a naoko dál. Většina lidí (s výjimkou křesťanských rodin) už neslaví tu pravou podstatu Velikonoc, zbylo jen pozlátko a pseudočokoládoví zajíčkové v supermarketech.

Je prostě jiná doba, rok 2017 a každý si může přírodu, přirozenost, oslavu jara a znovuzrození, pokoru, pocit nějakého vyššího smyslu bytí prožívat a slavit v kruhu rodinném jak uzná za vhodné.

Proto vám přeji takové Velikonoce, jaké jsou vašemu srdci milé!

Tereza Broschová
Jsem certifikovaná výživová poradkyně a specialistka na preventivní a funkční výživu.
 
Pracuji s širokou škálou léčebných diet, metod, doplňků stravy či bylin. Mým oblíbeným nástrojem při terapeutické práci je léčebná dieta AIP, ve světě známá jako autoimunitní protokol, která má velký léčebný potenciál při léčbě chronických onemocnění jak u dětí, tak u dospělých. V online kurzech Online kurz vaření a Opravdovým jídlem ke zdraví vás naučím, jak zdravě vařit, nebo jak tělo podpořit při zdravotních potížích.
 
Nabízím i individuální konzultace pro vás a vaše děti.

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře
  1. Marketa napsal:

    dobry den, dcerka 16m ma velmi rada michana vajicka. Kolik vajec tydne by podle vas bylo pro ni vhodne? Je nejake omezeni? Kazdy den ji davam maso nebo vejce. dekuji

    • Tereza Broschová napsal:

      Dobrý den, Markéto, vajíčka nemusíte nijak omezovat, je to jedna z nejvýživnějších potravin vůbec a pro malé děti jsou látky obsažené ve zejména ve žloutku, ale i v bílku velmi důležité pro růst a vývoj (cholin, cholesterol, omega-3 mastné kyseliny). Je dobré je mít kvalitní (bio nebo domácí), pak je v nich mnohem více živin. Bílkovin je velmi těžké se přejíst, tělo vydá signál, že už má dost, takže bych se masa ani vajíček opravdu nebála. Mám zkušenost, že děti si opravdu velmi dobře umí regulovat příjem jednotlivých živin samy a ku prospěchu svého zdraví (teď mluvím o nerafinovaných tucích a bílkovinách, u sacharidů, zejména těch rafinovaných, je to spíše naopak). Masem nebo vajíčkem na denní bázi dcerce určitě nijak neublížíte, naopak, bude mít dostatek bílkovin pro celkový růst. T.

Napsat komentář: Marketa Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.