VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Velikonoce se blíží, proto jsem pro vás přichystala recept na tradiční dobrotu, která k tomuto svátku neodmyslitelně patří. Tento beránek vás překvapí svou svěží, citrónovou chutí.

Co budete potřebovat

(2 malé formičky 12 x 9 cm)

  • 3 vejce
  • 30 g ghí / kokosového oleje
  • 20 g kokosové mouky
  • 20 g strouhaného kokosu
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • citronová šťáva z celého citronu
  • citronová kůra z ½ citronu (v bio kvalitě)
  • špetka vanilky (používám Bourbon mletá dmBio)
  • špetka soli
  • sladidlo dle volby
  • volitelné – (mražené) borůvky
  • zdobení – vysokoprocentní čokoláda, kokosové máslo, kokosová mouka

Jak na to

  1. Oddělte bílky od žloutků.
  2. Žloutky ručně vymíchejte s rozpuštěným tukem, kůrou a šťávou z citronu, případně sladidlem.
  3. Přidejte kokosovou mouku, strouhaný kokos, jedlou sodu a vanilku.
  4. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh a opatrně po částech jej vmíchejte do žloutkové směsi.
  5. Formu / formičky beránka důkladně vymažte tukem a vysypejte přes sítko prosetou kokosovou moukou.
  6. Do těsta můžete vmíchat i pár borůvek.
  7. Do připravených forem vlijte těsto, jeho povrch uhlaďte a pečte v předehřáté troubě na 175 °C 20 minut. Poté zakryjte alobalem a pečte dalších 10 minut. Při zapíchnutí špejle do beránka se nesmí těsto lepit.
  8. Upečené beránky obalte mokrou utěrkou a nechte zcela vychladnout.
  9. Po vyklopení beránka můžete ozdobit čokoládovou polevou (rozpuštěná kvalitní čokoláda s tukem – např. kokosovým olejem nebo ghí), kokosovou polevou (rozpuštěné kokosové máslo s vodou a citronovou šťávou) nebo přes sítko posypat kokosovou moukou.

Pokud nemáte rádi citronovou příchuť, přidejte do těsta šťávu pouze z poloviny citronu.

Kombinace citronu a borůvek je opravdu chutná a těsto beránka hezky zvláční, ale pozor, nepřidávejte borůvek moc, aby vám šel beránek pěkně vyklopit!

Přeju vám, aby beránek z opravdových surovin zpříjemnil vaši oslavu Velikonoc.

Daniela Stará
Jsem máma 2letého Sebastiana a svůj volný čas nejraději trávím v kuchyni. O zdravé stravování jsem se začala zajímat už s prvními příkrmy svého synka a postupem času změnila stravovací návyky celé naší rodiny.
 
Jsem přesvědčená, že správná výživa je pro zdraví dětí důležitá a dělám vše pro to, aby ze Sebastiana vyrostl silný, zdravý člověk s pozitivním vztahem k opravdovému jídlu. Pokud i vy máte stejný cíl, inspirujte se mými recepty.
 
Najdete mě i na Instagramu.

Chcete vědět, jak by mělo vypadat OPRAVDOVÉ JÍDLO pro vaše dítě?

Stáhněte si e-book ZDARMA, ve kterém se dozvíte odpovědi na vaše otázky točící se okolo paleo stravování, a zboříte spoustu výživových mýtů ve své hlavě.

STÁHNOUT
ZDARMA
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů