VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Velikonoce se blíží, proto jsem pro vás přichystala recept na tradiční dobrotu, která k tomuto svátku neodmyslitelně patří. Tento beránek vás překvapí svou svěží, citrónovou chutí.

Co budete potřebovat

(forma: délka 25 cm, výška těla 15 cm, výška hlavy: 20 cm)

  • 9 vajíček
  • 90 g ghí / kokosového oleje
  • 60 g kokosové mouky
  • 60 g strouhaného kokosu
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička jablečného octa
  • citronová šťáva ze dvou citrónů
  • citronová kůra z jednoho citrónu (v bio kvalitě)
  • špetka vanilky (používám Bourbon mletá dmBio)
  • sladidlo dle volby (sypké/tekuté)
  • hrst borůvek (lze použít i mražené)
  • volitelně – vysokoprocentní čokoláda, kokosové máslo, kokosová mouka

Jak na to

  1. Oddělte bílky od žloutků.
  2. Žloutky ručně vymíchejte s rozpuštěným tukem, jablečným octem, kůrou a šťávou z citronu a vanilkou.
  3. Strouhaný kokos pomelte najemno, ideálně poslouží mlýnek na kávu. Společně s kokosovou moukou a jedlou sodou vmíchejte do žloutkové směsi.
  4. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, jakmile začne být pěna bílá, přidejte sypké sladidlo. Pokud jste zvolili tekuté sladidlo, přidejte ho ke žloutkům.
  5. Po částech vmíchejte sníh z bílků do těsta. Část těsta můžete obarvit kakaem.
  6. Formu beránka vymažte vhodným tukem a důkladně vysypte prosátou kokosovou moukou.
  7. Polovinu těsta dejte do formy, posypte borůvkami a zakryjte zbytkem těsta.
  8. Dejte péct do předehřáté trouby na 180°C přibližně na 30 – 40 minut. Záleží na výšce těsta. Zbytečně troubu neotevírejte, kontrolujte zapíchnutím špejle. 
  9. Formu zabalte do studené utěrky a po vychladnutí vyklopte.

Beránka můžete polít čokoládovou polevou, rozpuštěným kokosovým máslem nebo jej nezdobit a podávat s čerstvým ovocem či kvalitní marmeládou.

Kombinace citronu a borůvek je opravdu chutná a těsto beránka hezky zvláční, ale pozor, nepřidávejte borůvek moc, aby vám šel beránek pěkně vyklopit!

Přeju vám, aby beránek z opravdových surovin zpříjemnil vaši oslavu Velikonoc.

Pokud se vám můj recept líbí, mrkněte na moje e-kuchařky, ve kterých najdete plno další sladké i slané inspirace>>

E-kuchařky Sladké tečky a Slaně a jednoduše
Daniela Stará
Jsem máma 4letého Sebastiana a svůj volný čas nejraději trávím v kuchyni. O zdravé stravování jsem se začala zajímat už s prvními příkrmy svého synka a postupem času změnila stravovací návyky celé naší rodiny.
 
Jsem přesvědčená, že správná výživa je pro zdraví dětí důležitá a dělám vše pro to, aby ze Sebastiana vyrostl silný, zdravý člověk s pozitivním vztahem k opravdovému jídlu. Pokud i vy máte stejný cíl, inspirujte se mými recepty.
 
Najdete mě i na Instagramu.

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře
  1. Lenka napsal:

    Dobrý den, prosím o údaj o velikosti použité formy. Vím, že jsou různé velikosti a málo těsta ve velké formě stejně jako moc těsta v malé by byl problém. Děkuji za odpověď. Kristková

Napsat komentář: Tereza Broschová Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.