Pokračování seriálu o AIP, ve kterém uvádím na pravou míru mýty, polopravdy a dezinformace ohledně autoimunitního protokolu, je dnes o tom, jaký je rozdíl mezi AIP a jinými eliminačními dietami.
V prvním díle (zde >>) jsme si vysvětlili rozdíl mezi AIP a paleem, takže už víte, že autoimunitní protokol je terapeutická, krátkodobá dieta určená pro lidi s chronickými onemocněními (ať jsou to „ne tak závažné“ problémy typu atopický ekzém, alergie, trávicí potíže, nebo už pokročilá autoimunitní onemocnění).
Pokud raději posloucháte než čtete, na konci článku si můžete pustit záznam živého vysílání.
Autoimunitní protokol není pouze o eliminační fázi. Je to celý propracovaný systém vylučování a opětovného zařazování potravin s následnou třetí fází, u které jde o dlouhodobé sledování zdravotního stavu a korigování jídelníčku a dalších faktorů životního stylu.
První fáze je o eliminaci určitých potravin nebo celý skupin potravin.
U eliminační fáze na AIP je stejně důležité to, co se vynechává jako to, co se do jídelníčku přidává!
Tahle informace je nejdůležitější z celého článku, a proto ji více rozvedu.
K tomu, aby autoimunitní protokol mohl zafungovat jako ozdravný, restartovací protokol, musí být postaven na co nejvýživnějších potravinách a zároveň se člověk musí vyvarovat těch potravin, které nemocné tělo zatěžují.
Jde o potraviny, které mají na nemocný organismus negativní vliv, ať už z toho důvodu, že obsahují látky, které jsou pro tělo nepřirozené (chemická aditiva, umělé cukry, pesticidy, …) nebo látky sice přirozeně se vyskytující v potravinách, ale pro nemocné lidi velmi těžko stravitelné nebo poškozující už tak oslabený organismus (prolaminy, aglutininy, saponiny, inhibitory trávicích enzymů, fytáty).
AIP je postavené na vyloučení určitých potravin a u každé vylučované potraviny je důvod, proč tomu tak je. Nevylučují se tedy jen potraviny, na které máte například prokázanou alergii nebo máte tušení, že vám nedělají dobře, jak to většinou probíhá u eliminační diet.
Eliminační fáze by neměla být delší než 3 měsíce. Poté už by se mělo přistoupit k opětovnému znovuzařazování vyloučených potravin (otázka délky AIP je ošemetná a budu se jí věnovat v samostatném článku).
Na AIP jsou seznamy povolených a nepovolených potravin, ale existuje i tzv. šedá zóna, kdy pro někoho může být nějaká potravina naprosto ok (vždy je to s přihlédnutím k tomu, jaké konkrétně zdravotní problémy se řeší) a pro druhého ne.
I AIP je velmi variabilní, ač se to tak nemusí na první pohled zdát. Můžete si z jídelníčku vyřadit i jen část potravin a může to perfektně zafungovat, jak to dokazuje například příběh Martiny Benáčkové a jejího synka (odkaz tady >>).
Zásadní ale zůstává informace, že jídelníček musí být postavený na výživných potravinách! Tělo musí mít z čeho hojit, opravovat, celkově regenerovat!
To je ten hlavní rozdíl mezi běžnou eliminací, kdy pouze něco vyřadíte, ale zůstanete na stávajícím jídelníčku, který se u dospělého nebo dítěte na běžné stravě rozhodně nedá označit za výživný, a autoimunitním protokolem, kdy se vám doslova nabije jídelníček nepostradatelnými živinami (ať už to jsou mikroživiny ve formě vitamínů, minerálů, fytochemikálií nebo esenciální mastné kyseliny a aminokyseliny).
Běžná eliminace je nebezpečná z tím, že pokud je vyřazených potravin více, můžete skončit na pár potravinách, které jsou pro pokrytí potřeb těla naprosto nedostačující.
Toto se děje zejména u malých dětí, které nemají ještě tak široký jídelníček a jejich tělo pak nemá dostatek živin pro růst a vývoj. Vidím to dnes a denně u svých klientů.
Eliminace ano, ale krátkodobá, bezpečně provedená a dobře vyhodnocená!
Extrémně důležitou částí autoimunitního protokolu je opětovné vracení potravin do jídelníčku. Mnoho z vyloučených potravin patří do kvalitní a zdravé stravy a byla by škoda je nejíst.
AIP na to má propracovaný postup, protože když to uděláte zbrkle, celá práce a energie, kterou jste dali do eliminační fáze, přijde vniveč.
Je důležité zjistit, jak vaše tělo nebo tělo vašich dětí reaguje na ty které potraviny a podle toho se umět zařídit ve třetí, dlouhodobé fázi AIP.
Třetí fáze je u každého naprosto individuální a je o nastavení dlouhodobé cesty. Strava by měla být dostatečně variabilní a široká, abyste se i po psychické stránce cítili dobře, neomezovalo vás to v běžném životě, ale zároveň to vyhovovalo organismu a nemoc se nevracela.
Také byste měli být schopni posoudit, jaké další faktory kromě stravy na vás a vaše děti mají největší vliv (u někoho to může být spánek, někdo si musí více dávat pozor na přemíru psychického stresu, apod.) a zařídit se ve svém životě podle toho.
A ještě na závěr informace, kterou byste neměli zapomenout. Nejde jen o jídlo. Někdy se může ukázat, že ten hlavní negativní vliv, který zhoršuje zdravotní problémy, není v tom, že máte špatně nastavený jídelníček.
Vlivů, které na nás působí je mnoho, proto je zásadní se posouvat i v oblastech kvalitního spánku, dostatku pohybu (nejlépe na čerstvém vzduchu a slunci), netoxického prostředí (ať už mluvíme o tom psychickém, který prožíváme uvnitř sebe, tak i o tom, které nás obklopuje).
Být zdraví není něco, co si ti šťastnější z nás vylosovali v loterii.
Zdraví je neustálá proměna, neustálý proces, vyvažování pozitivních a negativních vlivů prostředí, které na nás působí.
Více o AIP se dozvíte z mého e-booku Fakta o autoimunitním protokolu aneb Dá se jídlem léčit? Jak se zbavit ekzémů, alergií a jak správně podpořit tělo při autoimunitním onemocnění.
Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?
Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.