KVĚTÁKOVÉ MINI PIZZY

Receptů na pizzu bez klasické mouky je hodně. Já jsem původně zkoušela dělat těsto pouze z květáku a vajíček, ale co si budeme povídat – není to ono. Ke květáku a vajíčkům jsem tedy přidala i tapiokovou mouku a hned je z toho opravdu povedený recept, který má velmi blízko ke klasické pizze, ovšem s tím bonusem, že je bez lepku a ze zeleniny.

Co budete potřebovat

(na 14 pizz o průměru 10 cm, 2 plechy)

na těsto:

  • 800 g květáku
  • 2 vejce
  • 100 g tapiokové mouky
  • sůl

na masovou směs:

  • 500 g mletého masa (vepřového, hovězího, krůtího, mix)
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 400 g (plechovka) kousků rajčat ve vlastní šťávě (já používám z DM drogerie nebo značky Alnatura)
  • 3 stroužky česneku
  • koření – oregano, tymián, bazalka nebo už namíchané italské koření
  • sůl
  • pepř

Jak na to

  1. Nejdříve si dejte vařit růžičky květáku do osolené vody (cca 15 minut).
  2. Mezitím, co se vaří, si nakrájejte jednu cibuli a orestujte ji na pánvi na olivovém oleji. Když cibule zezlátne, přidejte mleté maso, osolte, opepřete a znovu restujte. Po cca 10 minutách přidejte rajčata z plechovky, utřené stroužky česneku a dochuťte kořením. Vypněte plotýnku a nechte spolu směs prohřát.
  3. Uvařený květák (co nejvíce zbavený vody) rozmixujte spolu s dvěma vajíčky a solí. Poté zahustěte tapiokovou moukou.
  4. Plech si vyložte pečicím papírem a ještě ho i pomažte trochou olivového oleje.
  5. Lžící vytvarujte na plechu z těsta mini pizzy o průměru cca 10 cm a na každou pizzu dejte masovou směs. Poté ještě na pizzy přidejte nakrájenou druhou cibuli (množství podle chuti).
  6. Pečte v rozehřáté troubě na 170 stupnů cca 40 minut (dokud okraje nezezlátnou).

Ať chutná! :-)

Na pizzu samozřejmě nemusíte dávat jen masovou směs, ale i různé druhy zeleniny, kvalitní šunku, olivy, … Záleží, pro jakou příležitost a komu pizzu pečete.

A proč vymýšlím a peču recepty bez klasické mouky? I to a mnohé další se můžete dozvědět v mé knížce Opravdové jídlo pro děti >>

Tereza Broschová
Jsem terapeutka funkční medicíny a výživy a certifikovaná výživová poradkyně.
 
Pracuji s širokou škálou léčebných diet, metod, doplňků stravy či bylin. Nabízím osobní poradenství pro vás a vaše děti. V online kurzech Kurz vaření bez lepku a mléka a Opravdovým jídlem ke zdraví vás naučím, jak zdravě vařit i jak tělo podpořit při zdravotních potížích.
 

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře
  1. Kateřina napsal:

    Vypadá to božsky! Myslíte, že by šla použít mandlová mouka?

    • Tereza Broschová napsal:

      Dobrý den, to nevím. Ta tapioková mouka je v podstatě škrob, což mandlová není, takže si myslím, že by z toho po upečení nevzniklo stejné (nebo alespoň podobné) těsto. T.

  2. Zuzana napsal:

    Dobry den, dekuji za vyborny recept! Jaka ma byt prosim vysledna konzistence pizzy? Pekla jsem 30 minut na 170 na horkovzduch, okraje zacaly hnednout. Testo bylo nicmene pomerne blative (uprostred). Nutno dodat, ze jsem varila v pare a vodu prakticky nevymackala (prislo mi, ze neni co vymackat). Predem dekuji za odpoved a za Vasi osvetovou cinnost. Vasi knihu jsem cetla a doporucuji dal.

    • Tereza Broschová napsal:

      Dobrý den, jsem ráda, že se recept líbí! Já ty pizzy uprostřed mám také většinou trochu mazlavé, vyndavám to dříve, aby se mi to po okrajích nespálilo. Zkusím příště trochu jiný poměr surovin a případně dám vědět. ;-) Děkuju, jsem moc ráda, že se i díky Vám povědomí o knížce šíří!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.