KOPROVÁ OMÁČKA Z PETRŽELE

Koprová omáčka se dá udělat bez zbytečného zahušťování moukou a doslazování cukrem. Navíc je to skvělá volba, jak (nejen) do dětí dostat velké množství zeleniny, které není na první pohled znát.

Co budete potřebovat

(4 porce)

  • 400 g cibule (4 střední)
  • 400 g petržele (2 střední)
  • 400 g cukety (1 střední)
  • ¾ l vody/vývaru
  • 150 ml kokosového mléka (množství upravte podle hustoty omáčky)
  • 2 polévkové lžíce octu bez cukru (použila jsem dmBio 100% jablečný ocet, lze i umeocet)
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 2 polévkové lžíce sádla (nejlépe v bio kvalitě)
  • sůl, pepř
  • brambory/kedlubny

Jak na to

  1. V hrnci rozehřejte sádlo, na kterém osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte na stejně velké kousky nakrájenou petržel, za stálého míchání chvíli restujte a zalijte vodou/vývarem.
  3. Nechte cca 5 minut  pod pokličkou vařit a poté přidejte nakrájenou cuketu (pokud nemá tvrdou slupku, nemusíte ji loupat).
  4. Přidejte sůl a pepř a nechte 15 – 20 minut vařit.
  5. Kopr operte, odkrojte hrubé stonky a snítky najemno nasekejte.
  6. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte ji tyčovým mixérem do konzistence omáčky, přidejte kopr, kokosové mléko a podle chuti ocet.
  7. Podávejte s bramborami nebo kedlubnou (oloupanou kedlubnu nakrájejte na stejně velké kousky, přidejte kurkumu pro výraznější barvu, kmín a vařte cca 17 minut doměkka) a natvrdo uvařenými vejci.

Dobrou chuť! :-)

Jsou brambory paleo?

Tereza: Často dostávám dotaz, jestli patří brambory do palea. Brambory do striktního palea nepatří, ale nejsem sama, kdo v jejich konzumaci nevidí problém za několika předpokladů:

  1. Jsou jen jednou z mnoha příloh, které doma jíte. Přílohou k bílkovinám a tukům by měla být vždy velká porce zeleniny.
  2. Kupujete nezelené a nenahnilé brambory.
  3. Nejste chronicky nemocní (u nemocných lidí mohou brambory, stejně jako další zelenina z čeledi lilkovitých – paprika, lilek, rajčata nebo goji, problémy zhoršovat).

Daniela Stará
Jsem máma 4letého Sebastiana a svůj volný čas nejraději trávím v kuchyni. O zdravé stravování jsem se začala zajímat už s prvními příkrmy svého synka a postupem času změnila stravovací návyky celé naší rodiny.
 
Jsem přesvědčená, že správná výživa je pro zdraví dětí důležitá a dělám vše pro to, aby ze Sebastiana vyrostl silný, zdravý člověk s pozitivním vztahem k opravdovému jídlu. Pokud i vy máte stejný cíl, inspirujte se mými recepty.
 
Najdete mě i na Instagramu.

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.