SVÍČKOVÁ OMÁČKA S CELEROVO-MRKVOVÝMI PLACKAMI

Svíčková omáčka se může pro někoho zdát pracná, ale když ji jednou vyzkoušíte, zjistíte, že na tom v podstatě nic není.

Navíc je to opět skvělá možnost, jak schovat velké množství zeleniny, pokud ji vaše děti zrovna moc nemusí.

Co budete potřebovat na omáčku

  • 4 mrkve
  • 4 petržele
  • ½ celeru
  • 2 cibule
  • 2 polévkové lžíce sádla/ghí
  • 1 – 1,5 l vody
  • 200 – 300 ml kokosového mléka (nejlépe značky Aroy-D)
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 8 – 10 kuliček celého pepře
  • špetka tymiánu
  • sůl

Jak na to

  1. Ve větším kastrolu na vhodném tuku zlehka osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, poté přihodíme na rozvonění koření, a nakonec přisypeme na stejně velké kousky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Vše ještě chvíli restujeme.
  2. Zeleninu zalijeme vodou, aby byla celá ponořená. Zakryjeme pokličkou a vaříme cca 30 minut do změknutí.
  3. Poté vylovíme koření (alespoň bobkový list a nové koření) a tyčovým mixérem rozmixujeme na hladkou omáčku.
  4. Přilijeme kokosové mléko podle požadované hustoty a dochutíme solí.

K omáčce jsem podávala den dopředu prošpikované a naložené jelení maso s hrubozrnnou solí, celým pepřem a bobkovým listem, které jsem 12 hodin pekla v pomalém hrnci.

Dále se k omáčce hodí hovězí svíčková nebo zadní, nám chutná i s pečeným kuřecím stehnem.

Omáčku je samozřejmě možné udělat zároveň s masem – do pekáčku pod maso nakrájíme zeleninu, podlijeme vodou, přidáme koření a pečeme v troubě nebo pomalém hrnci. Jakmile je maso hotové, vybereme koření, zeleninu rozmixujeme a zjemníme kokosovým mlékem.

Co budete potřebovat na celerovo-mrkvové placky

  • ½ celeru
  • 4 mrkve
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce mletého lněného semínka
  • sůl, pepř

Jak na to

  1. Celer s mrkví v míse nastrouhejte najemno.
  2. Přidejte vejce, sůl, pepř a čerstvě namleté lněné semínko.
  3. Vše smíchejte a nechejte 5 minut odstát.
  4. Tvořte placky na pečicím papírem vystlaný plech a pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 15 – 18 minut.
  5. S plackami je lepší manipulovat až po kratším vychladnutí, kdy už hezky drží tvar.
  6. V případě, že nemáte možnost umlít malé množství lněného semínka, nastrouhanou zeleninu osolte a po chvíli přes sítko nebo utěrku vymačkejte přebytečnou vodu.

Dobrou chuť! :-)

Daniela Stará
Jsem máma 4letého Sebastiana a svůj volný čas nejraději trávím v kuchyni. O zdravé stravování jsem se začala zajímat už s prvními příkrmy svého synka a postupem času změnila stravovací návyky celé naší rodiny.
 
Jsem přesvědčená, že správná výživa je pro zdraví dětí důležitá a dělám vše pro to, aby ze Sebastiana vyrostl silný, zdravý člověk s pozitivním vztahem k opravdovému jídlu. Pokud i vy máte stejný cíl, inspirujte se mými recepty.
 
Najdete mě i na Instagramu.

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.