PALEO ROHLÍČKY SE SEZAMEM

To je tak, když se děti dožadují rohlíčků, které spolu pečete, ale nedají si vysvětlit, že ta mouka, která se tam dává, prostě došla. Takže vám nezbyde nic jiného, než  zaexperimentovat s tím, co doma zrovna máte, a jsou z toho mnohem lepší rohlíčky než ty původní. :-)

A byl by hřích si nechat tenhle recept pro sebe.

Co budete potřebovat

  • 110 g plantainové mouky
  • 15 g psyllia
  • půl lžičky soli
  • 1 vajíčko + žloutek
  • 50 ml + lžička olivového oleje
  • 100 ml vlažné vody
  • sezamová semínka na posypání

Jak na to

  1. Nejprve si v míse smíchejte suché ingredience – mouku, psyllium a sůl.
  2. Do druhé misky si dejte vajíčko, vodu a olivový olej a vše promíchejte.
  3. Suchou a mokrou směs smíchejte dohromady. Těsto nechte cca 5 minut odpočinout, aby do sebe psyllium nasáklo vodu. Vznikne vám tužší, nelepivé těsto.
  4. Z těsta si vytvarujte 12 rohlíčků (11 cm dlouhých a 1-1,5 cm širokých) a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Rozmíchejte si v malé mističce žloutek s lžičkou olivového oleje a rohlíčky touto směsí opatrně potřete.
  6. Nakonec rohlíčky posypte sezamovými semínky.
  7. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.

Ve způsobu konzumace se meze nekladou, moje děti je nejčastěji jedí jen tak samotné. :-)

P. S. Psyllium se do paleo pečiva velmi často používá, ale není to potravina, kterou byste měli mít na talíři denně. Je to průmyslově zpracovaná surovina, s kterou byste měli zvláště u malých dětí zacházet opatrně.

Tereza Broschová
Jsem výživová poradkyně a propagátorka opravdového jídla. K výživě se jsem se dostala před lety kvůli zdravotním problémům svého staršího syna a svět zdravého stravování mi učaroval natolik, že jsem se rozhodla věnovat se mu i profesně.
 
V současné době se nejvíce zabývám dětskou stravou a terapeutickým protokolem AIP. Učím rodiče, jak výživným jídlem podpořit své děti, aby byly zdravé a spokojené. Moje kniha Opravdové jídlo pro děti - proč a jak začít vařit paleo a online kurz Opravdovým jídlem ke zdraví vám ukážou, jak na to.
 
Nabízím i individuální konzultace pro vás a vaše děti.

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře
  1. Líba napsal:

    nepatří tam prášek do pečiva?

  2. Terezie napsal:

    Moc dobré, díky za recept!

  3. Mirka napsal:

    Dobry den, akou mukou sa da nahradit plantainová múka? Dakujem.

    • Tereza Broschová napsal:

      Dobrý den, v tomhle přesném poměru to nevím. Původně to je recept od Lucky Grusové, která tak dělala chlebové tyčinky z tapiokové mouky, takže můžete zkusit to, chutná to sice trochu jinak, ale je to popsaný recept, který Vám vyjde. Já osobně tam dávám méně vody a dělám z toho větší rohlíčky (ne jen tyčinky). https://paleosnadno.cz/recept/italske-chlebove-tycinky-grissini/ T.

  4. Veronika napsal:

    Dobrý den můžu vědět kde kupujete mouky děkuji

    • Tereza Broschová napsal:

      To je opravdu různé, kokosovou většinou v DM drogerii, tapiokovou u řezníka, plantainové, banánové, … většinou ve zdravé výživě. Na různých e-shopech je pak výběr také velký (třeba na paleo-doupe.cz). Hezký den, Tereza

  5. Eliška napsal:

    Dá se něčím nahradit psylium? Nemám ho a chtěla bych vyzkoušet….

    • Tereza Broschová napsal:

      Bez psyllia jsem to nikdy nezkoušela. Funguje tam jako pojivo, ale třeba by se to dalo upéct i bez něj … Psyllium se dá koupit i v běžné lékárně. Hezký den, Tereza

    • ewelina napsal:

      mozna by slo tam dat namleta lnena seminka, te funguji jako pojivo a jde je pouzivat misto vajicka.

  6. Táňa Doleželová napsal:

    Dobrý den,
    dnes peču druhý pokus rohlíčků.Jsou zatím v roubě v procesu pečení.
    První pokus se nezdařil.Psyllium jsem se pokusila nahradit lneným semenem,pokus nic moc.
    Druhý pokus, všechny ingredience byly.Těsto vypadalo jako drobenka.Přidala jsem ještě+ jedno vajíčko a trochu vody.
    Zatím vypadají stále stejné nekynou.
    Kde je ten zádrhel?

    • Tereza Broschová napsal:

      Dobrý den, těsto nenakyne, nemá z čeho. Mělo by Vám vzniknout mazlavé těsto, rozhodně ne drobenka. Nevím, kde byste mohla dělat chybu, zkuste si pohrát více s ingrediencemi možná a snad další pokusy vyjdou. :-) T.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.