SLADKÝ KVĚTÁKOVÝ NÁKYP

Rýžový nákyp je takové kontroverzní jídlo. :-) Někdo ho miluje, někdo ho má spojené se školní jídelnou a chutí rozvařené rýže. Rýžový nákyp si můžete upéct i ve výživnější paleo variantě, když rýži vyměníte za květák.

Věřím, že tenhle recept udělá radost nejen dětem.

Co budete potřebovat

  • ½ květáku
  • 500 – 600 ml vody a kokosového mléka (v poměru 1:1)
  • 5 vajec
  • 2 polévkové lžíce ghí
  • skořice
  • špetka soli
  • ovoce dle volby (jablka, hrušky, jahody, meruňky, švestky, …)

Jak na to

  1. V sekáčku nebo mixéru rozdrťte květák na zrnka velikosti rýže.
  2. Květákovou rýži vložte do kastrolu, zalijte vodou s kokosovým mlékem (záleží na množství květáku, zrnka by měla být ponořená) a vařte cca 15 minut na mírném plameni, dokud se tekutina téměř nevyvaří.
  3. Do horké rýže vmíchejte ghí a dle chuti skořici. Nechte vychladnout.
  4. Zvolené ovoce nakrájejte na menší kousky a s trochou vody, případně špetkou skořice, povařte v kastrolku. Vody dejte raději méně a podle potřeby přilijte, ovoce samo o sobě pustí šťávu.
  5. Žloutky oddělte od bílků, bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh a žloutky rozmixujte v hladkou pěnu.
  6. Do vychladlé rýže vmíchejte žloutky a poté opatrně sníh z bílků (¼ bílků můžete ponechat a potřít jimi nákyp ke konci pečení).
  7. Do ghíčkem vymazané formy dejte vrstvu rýže, na to rozvařené ovoce a zase rýži.
  8. Vložte do předehřáté trouby na 175 °C a pečte přibližně 55 – 60 minut (na posledních 10 minut můžete nákyp potřít zbytkem vyšlehaných bílků).
  9. Na hotový nákyp dejte rozpustit ghí, posypte skořicí/kakaem, ozdobte ovocem a podávejte.

Skořice i samotné ovoce jsou sladké dost, ale podle vlastního uvážení můžete do květákové rýže přidat sladidlo (med, datlový sirup).

Dobrou chuť!

Daniela Stará
Jsem máma 4letého Sebastiana a svůj volný čas nejraději trávím v kuchyni. O zdravé stravování jsem se začala zajímat už s prvními příkrmy svého synka a postupem času změnila stravovací návyky celé naší rodiny.
 
Jsem přesvědčená, že správná výživa je pro zdraví dětí důležitá a dělám vše pro to, aby ze Sebastiana vyrostl silný, zdravý člověk s pozitivním vztahem k opravdovému jídlu. Pokud i vy máte stejný cíl, inspirujte se mými recepty.
 
Najdete mě i na Instagramu.

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.