O VELIKONOČNÍM VAJÍČKU

Velikonoce jsme jako rodina nikdy moc neprožívali a teď v dospělosti k nim mám velmi rozporuplný vztah.

Na jedné straně mi není tolik blízké křesťanské pojetí, protože jsem v tomto duchu nebyla vychovávaná, na druhou stranu se mi velmi líbí pojetí Velikonoc jako svátků jara – jako oslava probouzející se přírody.

V dubnovém časopise Meduňka jsem narazila na moc hezký článek o velikonočním vajíčku jako symbolu znovuzrození.

Od pradávných časů je vejce svým tvarem a obsahem spojováno s koncem zimy a příchodem jara, s obnovou přírody.

Jedna stará evropská legenda praví, že vznik existence je spjatý s časem, který vznikl v prvotním kosmickém vejci, a tím vejce prasklo. Z jeho skořápky pak vzniklo nebe, ze žloutku Slunce, z bílku Měsíc a z drobných úlomků hvězdy.

V mnoha starých kulturách, od čínské, egyptské, středoamerické až po křesťanskou je vejce symbolem Slunce, života, znovuzrození.

Vejce je také zobrazováno jako schránka obsahující čtyři základní prvky Univerza. Skořápka představuje zemi, blána vzduch, bílek vodu a žloutek oheň.

Barvení vajíček přírodním způsobem

Darování vajíčka přináší obdarovanému štěstí a napomůže pozitivním proměnám v životě, jež člověk potřebuje.

Vzhledem k tomu, že nejsem fanda ničeho syntetického, nikdy mi moc nesedělo ani barvení vajíček umělými barvami, které jsou teď na každém rohu. Sice jsem s dětmi vajíčka tímto způsobem barvila, ale každý rok jsem trnula, aby to neolizovali z prstů nebo to někde nevylili.

Letos jsem se rozhodla barvit vajíčka přirozeně, v kurkumě, zelí nebo cibuli. Nebude mi vadit, když to na sebe kluci zvrhnou nebo to budou ochutnávat.

Chci se s vámi podělit o rady, které mi z nějakého časopisu vytrhla moje maminka (tímto jí děkuju 🙂 ).

Do půl litru vody dejte zmíněnou ingredienci podle výběru barvy a vařte i s vejcem alespoň 20 minut:

  • červená: slupky ze dvou až tří velkých červených cibulí
  • žlutá: dvě lžičky kurkumy
  • tmavě zelená: jedno balení mraženého špenátového protlaku
  • světle zelená: 6 lžiček kmínu
  • modrá: půlka hlávky nakrouhaného červeného zelí a přidat 2 lžíce octa
  • hnědá: 10-15 slupek ze žlutých cibulí/silný černý čaj/lógr z turecké kávy

Vajíčko z hlediska výživy

Vajíčko je nejdokonalejší potravinou, jakou si lze představit. Obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny a v tucích rozpustné vitamíny A a D.

Je to zdroj mastných kyselin s dlouhým řetězcem zvaných EPA a DHA, které jsou mimořádně důležité pro správný vývoj nervového systému u dítěte a dobré činnosti mozku u dospělých.

Vejce by rozhodně měly jíst těhotné a kojící ženy, své dítě pak budou zásobit velkým množstvím právě těchto zásadních mastných kyselin.

Kvalitní vajíčko má především hodně aminokyseliny methioninu, karotenu a vitamínu A, B1 a D. Pokud jde o minerály, vajíčka jsou mimořádným zdrojem hemového železa, jeho nejabsorbovatelnější formy, plus vápníku, fosforu a stopových prvků. (zdroj Vyživující tradice)

Kvalitním vajíčkem se myslí to od slepic, které jsou chovány venku a ještě lépe na trávě, z které si berou přirozenou potravu ve formě hmyzu, žížal, slimáků.

Kvalitní vajíčka nejsou od slepic z klecových chovů. Je velký rozdíl v obsahu živin v poměru ke kvalitním vejcím. Navíc klecové chovy jsou z mého pohledu neetické. 

Udává se, že důležitý vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin je u kvalitních vajec 1:1, u vajec od slepic z velkochovů až 1:19.

Zvýšený příjem omega-6 mastných kyselin vytváří v těle prozánětlivé prostředí a od zánětu už je jen krůček k dalším chronickým onemocněním tak typickým pro naši civilizaci (rakovina, choroby srdce, cukrovka, záněty kloubů, žaludku, střev)

Žloutek je možné podávat již kojencům jako jeden z prvních příkrmů. Stačí vajíčko 5 minut povařit ve vodě a pak oddělit bílek. Žloutek by měl být měkký, ale ne tekutý.

Jak prožít Velikonoce

Neztotožňuji se s populárním lamentováním nad tím, jak jsme dnes v zajetí materialistického pojetí světa, odtržení od tradic, atd, atd.

Myslím, že to tu je už desítky let, přestože se formálně a naoko dříve hromadně křesťanské svátky slavily. Od dob komunistického převratu už v nich ale nebyla ta pravá podstata, zbylo jen pozlátko, které postupem času nemá dnešní generaci co nabídnout.

Je prostě jiná doba, rok 2017 a každý si může přírodu, přirozenost, oslavu jara a znovuzrození, pokoru, pocit nějakého vyššího smyslu bytí prožívat a slavit v kruhu rodinném jak uzná za vhodné.

Proto vám přeji takové Velikonoce, jaké jsou vašemu srdci milé! 

zdroje:
Vida Sytalk: O velikonočním vajíčku, časopis Meduňka 4/2017, s. 30-31
Sally Fallonová: Vyživující tradice, s. 436-439
výstřižek z neznámého časopisu, který mi podstrčila moje mamka
Tereza Broschová

Mou vášní je hledání odpovědi na to, co je zdravý životní styl a zdravá strava. Výživu studuji, věnuji jí každou volnou chvilku a jako máma dvou synků ji dennodenně používám k tomu, aby se celá moje rodina cítila zdravá a spokojená.

 

Jsem propagátorkou životnímu stylu paleo, který preferuje opravdové jídlo a i o tom je moje kniha Opravdové jídlo pro děti – proč a jak začít vařit paleo.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *