O VELIKONOČNÍM VAJÍČKU

Velikonoce jsme jako rodina nikdy moc neprožívali a teď v dospělosti k nim mám velmi rozporuplný vztah.

Na jedné straně mi není tolik blízké křesťanské pojetí, protože jsem v tomto duchu nebyla vychovávaná, na druhou stranu se mi líbí pojetí Velikonoc jako svátků jara – jako oslava probouzející se přírody.

V dubnovém časopise Meduňka jsem narazila na moc hezký článek o velikonočním vajíčku jako symbolu znovuzrození.

Od pradávných časů je vejce svým tvarem a obsahem spojováno s koncem zimy a příchodem jara, s obnovou přírody.

Jedna stará evropská legenda praví, že vznik existence je spjatý s časem, který vznikl v prvotním kosmickém vejci, a tím vejce prasklo. Z jeho skořápky pak vzniklo nebe, ze žloutku Slunce, z bílku Měsíc a z drobných úlomků hvězdy.

V mnoha starých kulturách, od čínské, egyptské, středoamerické až po křesťanskou je vejce symbolem Slunce, života, znovuzrození.

Vejce je také zobrazováno jako schránka obsahující čtyři základní prvky Univerza. Skořápka představuje zemi, blána vzduch, bílek vodu a žloutek oheň.

Vajíčko z hlediska výživy

Vajíčko je nejdokonalejší potravinou, jakou si lze představit. Obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny a v tucích rozpustné vitamíny A a D.

Je to zdroj mastných kyselin s dlouhým řetězcem zvaných EPA a DHA, které jsou mimořádně důležité pro správný vývoj nervového systému u dítěte a dobré činnosti mozku u dospělých.

Vejce by rozhodně měly jíst těhotné a kojící ženy, své dítě pak budou zásobit velkým množstvím právě těchto zásadních mastných kyselin.

Kvalitní vajíčko má především hodně aminokyseliny methioninu, karotenu a vitamínu A, B1 a D. Pokud jde o minerály, vajíčka jsou mimořádným zdrojem hemového železa, jeho nejabsorbovatelnější formy, plus vápníku, fosforu a stopových prvků.

(zdroj: kniha Vyživující tradice)

Kvalitním vajíčkem se myslí to od slepic, které jsou chovány venku a ještě lépe na trávě, z které si berou přirozenou potravu ve formě hmyzu, žížal, slimáků.

Kvalitní vajíčka nejsou od slepic z klecových chovů. Je velký rozdíl v obsahu živin v poměru ke kvalitním vejcím. Navíc klecové chovy jsou z mého pohledu neetické. 

Udává se, že důležitý vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin je u kvalitních vajec 1:1, u vajec od slepic z velkochovů až 1:19 (zdroj: kniha Vyživující tradice).

Zvýšený příjem omega-6 mastných kyselin vytváří v těle prozánětlivé prostředí a od zánětu už je jen krůček k dalším chronickým onemocněním typickým pro naši civilizaci (rakovina, choroby srdce, cukrovka, záněty kloubů, žaludku, střev).

Žloutek je možné podávat již kojencům jako jeden z prvních příkrmů. Stačí vajíčko 5 minut povařit ve vodě a pak oddělit bílek. Žloutek by měl být měkký, ale ne tekutý.

Jak prožít Velikonoce

Neztotožňuji se s populárním lamentováním nad tím, jak jsme dnes v zajetí materialistického pojetí světa, odtržení od tradic, atd, atd. Myslím, že je to tu už desítky let, přestože se křesťanské svátky slaví formálně a naoko dál. Většina lidí (s výjimkou křesťanských rodin) už neslaví tu pravou podstatu Velikonoc, zbylo jen pozlátko a pseudočokoládoví zajíčkové v supermarketech.

Je prostě jiná doba, rok 2017 a každý si může přírodu, přirozenost, oslavu jara a znovuzrození, pokoru, pocit nějakého vyššího smyslu bytí prožívat a slavit v kruhu rodinném jak uzná za vhodné.

Proto vám přeji takové Velikonoce, jaké jsou vašemu srdci milé!

Tereza Broschová
Jsem výživová poradkyně a propagátorka životního stylu paleo. K výživě se jsem se dostala před lety kvůli zdravotním problémům svého staršího syna a svět zdravého stravování a smysluplný životní styl paleo mi učaroval natolik, že jsem se rozhodla věnovat se mu i profesně.
 
V současné době se nejvíce zabývám dětskou stravou a učím rodiče, jak výživným jídlem podpořit své děti, aby byly zdravé a spokojené. Moje kniha Opravdové jídlo pro děti - proč a jak začít vařit paleo vám ukáže, jak na to.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *