Já ještě před rokem vůbec netušila, že něco takového existuje, natož abych z toho doma vařila. Nakonec si k nám domů cestu našly a staly se oblíbeným druhem zeleniny, který připravuji na mnoho způsobů.
Jejich použití je vlastně úplně stejné jako u brambor. Můžete je uvařit, upéct v troubě, udělat z nich pyré, …
Batáty jsou kořenové hlízy tropické rostliny povijnice batátové a pocházejí ze Střední Ameriky. Dokonce byly do Evropy dovezeny o 100 let dříve než brambory.
Dnes je běžně seženete v malých zelinářstvích i ve velkých supermarketech.
Batáty (nebo se jim také říká sladké brambory, i když s těmi nemají nic moc společného) obsahují velmi mnoho vlákniny, vitamínů (C, B6), minerálů a mnoho dalších prospěšných látek jako jsou například přírodní barviva betakaroten či lutein.
Obsahují až 24% sacharidů, jejich energetická hodnota je vysoká a jako zdroj sacharidů pro děti a hodně aktivní lidi jsou výborným řešením.
Zařadit je můžete už i do prvních příkrmů pro kojence. Jsou sladké a dětem budou určitě chutnat.
Batáty a celer si připravte v poměru 1:1. Pro čtyři porce použijte středně velkou bulvu celeru a 2 středně velké batáty.
Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?
Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.