ŠPAGETY Z ČERVENÉ ŘEPY S RAJČATOVOU OMÁČKOU A MLETÝM MASEM

Zeleniny není nikdy dost a červené řepy zvlášť. Určitě už jste slyšeli mnoho chvály na tuhle červenou krásku, která má nejen spoustu vitamínů a minerálů, ale podporuje i detoxikační procesy v těle.

Ovšem taky k ní můžete mít dost pokřivený vztah díky nezapomenutelné úpravě v sladkokyselém láku. :-) Pokud chcete dát červené řepě ještě jednu šanci, doporučuji uvařit si tento recept.

Klasické špagety můžete nahradit mnohem výživnější variantou, a tou jsou právě špagety  z červené řepy, které připravíte pomocí jednoho šikovného pomocníka – spiralizéru.

Spiralizér je jedna z mála kuchyňských vychytávek, které vlastním a rozhodně nelituji jeho koupě. Na trhu je více variant, od těch levnějších až po ty drahé. Já jsem zvolila střední cestu a mám spiralizér od firmy Vitalvibe a naprosto mi vyhovuje.

Špagety z červené řepy jsou nejlepší dušené do stavu „al dente”. :-) Lze je také povařit ve vařící vodě, ale nejsou tak dobré jako ty z pánve.

Ke špagetám si udělejte jednoduchou rajčatovou omáčku s mletým masem.

Co budete potřebovat

(4 porce)

Na špagety:

  • 7 středně velkých červených řep
  • olivový olej
  • voda na podlití
  • sůl

Na omáčku s masem:

  • 500 g mletého masa (vepřového, hovězího, krůtího, mix)
  • olivový olej
  • 1 střední cibule
  • 400 g (plechovka) kousků rajčat ve vlastní šťávě (já používám z DM drogerie značky Alnatura)
  • 50 g sušených rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • koření – oregano, tymián, bazalka nebo už namíchané italské koření
  • sůl
  • pepř
  • (jarní cibulka na posypání)

Jak postupovat

Špagety

  1. Řepy oloupejte a pomocí spiralizéru z nich vytvořte špagety.
  2. Do pánve si nalijte trochu olivového oleje a špagety na něm krátce orestujte. Poté podlijte trochou vody a přiklopte pokličkou.
  3. Duste do změknutí cca 20 – 25 minut. Pokud se vám voda vyvaří dříve, dolijte ji.
  4. Nakonec špagety osolte.

Omáčka s masem

  1. Sušená rajčata si namočte na pár minut do vody, aby změkla.
  2. Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli orestujte na olivovém oleji na pánvi.
  3. Přidejte mleté maso a restujte tak dlouho, dokud bude syrové. Trvá to cca 10 minut.
  4. Poté přidejte kousky rajčat z plechovky, utřený česnek, pokrájená sušená rajčata, koření, sůl a pepř a promíchejte s masem a cibulkou.
  5. Nechte celou směs ještě cca 10 minut podusit a máte hotovo.
  6. Na talíři pak můžete směs posypat jarní cibulkou.

Tip: Svým malým dětem to servíruji tak, že špagety z pánve zamíchám do masové směsi. Není to už tak fotogenické, ale lépe se jim to jí.

Dobrou chuť! 

Tereza Broschová
Jsem terapeutka funkční medicíny a výživy a certifikovaná výživová poradkyně.
 
Pracuji s širokou škálou léčebných diet, metod, doplňků stravy či bylin. Nabízím osobní poradenství pro vás a vaše děti. V online kurzech Kurz vaření bez lepku a mléka a Opravdovým jídlem ke zdraví vás naučím, jak zdravě vařit i jak tělo podpořit při zdravotních potížích.
 

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.