ŠPAGETY Z ČERVENÉ ŘEPY S RAJČATOVOU OMÁČKOU A MLETÝM MASEM

Zeleniny není nikdy dost a červené řepy zvlášť. Určitě už jste slyšeli mnoho chvály na tuhle červenou krásku, která má nejen spoustu vitamínů a minerálů, ale podporuje i detoxikační procesy v těle.

Ovšem taky k ní můžete mít dost pokřivený vztah díky nezapomenutelné úpravě v sladkokyselém láku. :-) Pokud chcete dát červené řepě ještě jednu šanci, doporučuji uvařit si tento recept.

Klasické špagety můžete nahradit mnohem výživnější variantou, a tou jsou právě špagety  z červené řepy, které připravíte pomocí jednoho šikovného pomocníka – spiralizéru.

Spiralizér je jedna z mála kuchyňských vychytávek, které vlastním a rozhodně nelituji jeho koupě. Na trhu je více variant, od těch levnějších až po ty drahé. Já jsem zvolila střední cestu a mám spiralizér od firmy Vitalvibe a naprosto mi vyhovuje.

Špagety z červené řepy jsou nejlepší dušené do stavu „al dente”. :-) Lze je také povařit ve vařící vodě, ale nejsou tak dobré jako ty z pánve.

Ke špagetám si udělejte jednoduchou rajčatovou omáčku s mletým masem.

Co budete potřebovat

(4 porce)

Na špagety:

  • 7 středně velkých červených řep
  • olivový olej
  • voda na podlití
  • sůl

Na omáčku s masem:

  • 500 g mletého masa (vepřového, hovězího, krůtího, mix)
  • olivový olej
  • 1 střední cibule
  • 400 g (plechovka) kousků rajčat ve vlastní šťávě (já používám z DM drogerie značky Alnatura)
  • 50 g sušených rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • koření – oregano, tymián, bazalka nebo už namíchané italské koření
  • sůl
  • pepř
  • (jarní cibulka na posypání)

Jak postupovat

Špagety

  1. Řepy oloupejte a pomocí spiralizéru z nich vytvořte špagety.
  2. Do pánve si nalijte trochu olivového oleje a špagety na něm krátce orestujte. Poté podlijte trochou vody a přiklopte pokličkou.
  3. Duste do změknutí cca 20 – 25 minut. Pokud se vám voda vyvaří dříve, dolijte ji.
  4. Nakonec špagety osolte.

Omáčka s masem

  1. Sušená rajčata si namočte na pár minut do vody, aby změkla.
  2. Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli orestujte na olivovém oleji na pánvi.
  3. Přidejte mleté maso a restujte tak dlouho, dokud bude syrové. Trvá to cca 10 minut.
  4. Poté přidejte kousky rajčat z plechovky, utřený česnek, pokrájená sušená rajčata, koření, sůl a pepř a promíchejte s masem a cibulkou.
  5. Nechte celou směs ještě cca 10 minut podusit a máte hotovo.
  6. Na talíři pak můžete směs posypat jarní cibulkou.

Tip: Svým malým dětem to servíruji tak, že špagety z pánve zamíchám do masové směsi. Není to už tak fotogenické, ale lépe se jim to jí.

Dobrou chuť! 

Tereza Broschová
Jsem certifikovaná výživová poradkyně a specialistka na preventivní a funkční výživu.
 
Pracuji s širokou škálou léčebných diet, metod, doplňků stravy či bylin. Mým oblíbeným nástrojem při terapeutické práci je léčebná dieta AIP, ve světě známá jako autoimunitní protokol, která má velký léčebný potenciál při léčbě chronických onemocnění jak u dětí, tak u dospělých. V online kurzech Online kurz vaření a Opravdovým jídlem ke zdraví vás naučím, jak zdravě vařit, nebo jak tělo podpořit při zdravotních potížích.
 
Nabízím i individuální konzultace pro vás a vaše děti.

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.