Tento recept na batátové burgery je dělaný z obraného masa z kostí použitých na vývar. Můžete ale burgery udělat i ze syrového mletého masa, jen je potřeba je delší dobu péct nebo smažit.
Co budete potřebovat
(12 ks o průměru 5 cm)
- 500 g masa z vývaru
- 140 g cibule (1 větší)
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- oregano, čerstvá petržel
- sůl, pepř
- batáty
- rajčatový protlak
- zelenina do burgerů – cibule, rajče, ledový salát
Jak na to
- Obrané maso z kostí nakrájejte na menší kousky, k tomu přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a vejce. Ochuťte solí, pepřem, oregánem a jemně nakrájenou čerstvou petrželí.
- Vše smíchejte dohromady v hmotu, z níž vytvořte burgery, které skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Batáty umyjte a nakrájejte na stejně široké (cca 1 cm) kolečka. Ty přidejte na plech k burgerům.
- Troubu předehřejte na 200 °C a pečte 25 minut. Během pečení burgery i batáty jednou otočte.
- Maso a batáty můžete usmažit i na pánvi, v tom případě rozehřejte vyšší vrstvu tuku (sádlo, ghí) na pánvi a smažte z každé strany 4 minuty.
- Během pečení si připravte zeleninu do burgerů. Cibuli a rajčata nakrájejte na kolečka, ledový salát natrhejte/nakrájejte na menší kousky.
- Rajčatový protlak smíchejte s oregánem, případně dalším kořením dle chuti.
- Upečené batáty potřete ochuceným rajčatovým protlakem a v libovolném pořadí naskládejte na sebe masové placičky a nakrájenou zeleninu, zakončete zase plátkem batátu.
- Pokud vám burgery nedrží na sobě, zapíchněte do nich špejli.
Pokud jsou děti malé a neocení podobu burgeru, můžete jim masové placičky naservírovat se zeleninovým pyré, pečenou či jinak upravenou zeleninou.

Dobrou chuť! :-)