BATÁTOVÉ ŠIŠKY S MÁKEM A KOKOSEM

Na tento tradiční český pokrm ráda vzpomínám z dětství. Skvělé je, že se dá udělat i v paleo variantě. :-) Jedná se o rychlý recept, který si zamilují děti i dospělí.

Šišky je možné dochutit a osladit ovocným pyré nebo čerstvým ovocem.

Co budete potřebovat

  • 500 g batátů (1 větší)
  • 30 g kokosové mouky (2 vrchovaté lžíce)
  • mák, kokos
  • ghí, kokosový olej
  • švestkové pyré, ostružiny

Jak na to

  1. Batát oloupejte, nakrájejte na stejně velké kousky a vařte v hrnci 15 minut.
  2. Vodu slijte, batát rozmačkejte a přidejte kokosovou mouku.
  3. Rukou vypracujte hmotu, ze které vytvořte šišky.
  4. Hotové šišky na talíři zalijte rozpuštěným máslem ghí nebo kokosovým olejem, posypte mákem či kokosem a dochuťte švestkovým pyré či jiným ovocem.

Zajímavosti a tipy

Mák je skvělým zdroje vlákniny, vápníku, manganu, hořčíku, vitamínu E a řady dalších prospěšných látek.

Největším producentem máku na světě je Česká republika a nejvíce máku konzumují Slované.

Je důležité používat kvalitní mák, nejlépe přímo od pěstitelů. Běžná produkce (zejména už předem namletý mák) může obsahovat mák, který je smíchaný s méně kvalitními dovozovými odrůdami, které nejsou jednak chuťově dobré a za druhé obsahují mnohem vyšší množství opiových alkaloidů.

Daniela Stará
Jsem máma 4letého Sebastiana a svůj volný čas nejraději trávím v kuchyni. O zdravé stravování jsem se začala zajímat už s prvními příkrmy svého synka a postupem času změnila stravovací návyky celé naší rodiny.
 
Jsem přesvědčená, že správná výživa je pro zdraví dětí důležitá a dělám vše pro to, aby ze Sebastiana vyrostl silný, zdravý člověk s pozitivním vztahem k opravdovému jídlu. Pokud i vy máte stejný cíl, inspirujte se mými recepty.
 
Najdete mě i na Instagramu.

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře
  1. Jana napsal:

    Dobry den,
    jen dotaz ohledne uvareni sisek, ty uz se po vytvarovani nevari ve vode? Dekuji. Jana

    • Tereza Broschová napsal:

      Dobrý den, Jano, ne, už není třeba to znovu vařit (batát je uvařený a kokosová mouka se nemusí tepelně upravovat). T.

  2. Jessica napsal:

    Dobry den, zrovna delam batatove sisky. Mela bych jeden asi hloupy dotaz…to uz se po pridani te kokosove mouky nevari jak klasicke sisecky? Dekuji

    • Tereza Broschová napsal:

      Dobrý den. Ne, nevaří. Batáty jsou uvařené a kokosová mouka se nemusí tepelně upravovat. T.

  3. lenka napsal:

    kokosová múka myslíte kokos rozmixovaný na múku alebo v kokosovú múku ktorá sa predáva v obchodoch a je čiastočne zbavená tuku?

  4. Nicole napsal:

    Dobrý den, tu kokosovou mouku mám přidat až po tom co batáty vychladnou nebo se přidává hned? A dají se šišky skladovat v lednici do druhého dne? Děkuji za odpověď :-))

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.