DÝŇOVÉ KOLÁČKY S MÁKEM

Už dlouho jsem měla chuť na klasické makové koláče, až nakonec vznikl tento rychlý recept. Použila jsem dýňové pyré, které mám během sezóny dýní  často předpřipravené v lednici a využívám ho na polévky, přílohy k hlavním jídlům nebo na pečení.

Vzhledem k použitým ingrediencím jsou koláčky opravdu syté a rozhodně je nesníte na posezení. :-)

Co budete potřebovat

(8 ks o průměru 6 cm)

  • 90 g kokosu
  • 60 g mandlí
  • 1 čajová lžička kokosového oleje
  • 1 vejce
  • 60 g dýňového pyré (použila jsem z dýně Hokaido)
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 50 g máku
  • 60 g kokosového mléka (použila jsem značku Aroy-D)
  • skořice
  • mandle na zdobení

Jak na to

Večer před pečením namočte mandle do lehce osolené vody. Před pečením pak mandle sceďte a propláchněte v čisté vodě. Zaručí vám to lepší stravitelnost a vstřebatelnost vitamínů a minerálů.

  1. Dýni Hokaido umyjte, rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte na kostky. Dejte do kastrolu s vodou a cca 15 – 20 minut vařte. Poté vodu sceďte a  dýni rozmixujte na pyré. Druhou možností je nakrájenou dýni vložit na 20 minut do vyhřáté trouby na 200 °C a poté rozmixovat.
  2. Kokos, celé mandle a kokosový olej rozmixujte do hladké hmoty.
  3. Přidejte vejce, dýňové pyré, jedlou sodu a skořici a rukou vypracujte těsto, které nechte 10 minut odpočívat v lednici.
  4. Mezitím v kastrůlku smíchejte mák s kokosovým mlékem a za stálého míchání nechte prohřát.
  5. Na plech vyložený pečicím papírem vytvořte rukou koláčky s důlkem, který za pomocí lžičky vyplňte makovou náplní a ozdobte loupanými mandlemi.
  6. Vložte do předem vyhřáté trouby na 175 °C a pečte 13 – 15 minut.

Dobrou chuť! ;-)

Daniela Stará
Jsem máma 4letého Sebastiana a svůj volný čas nejraději trávím v kuchyni. O zdravé stravování jsem se začala zajímat už s prvními příkrmy svého synka a postupem času změnila stravovací návyky celé naší rodiny.
 
Jsem přesvědčená, že správná výživa je pro zdraví dětí důležitá a dělám vše pro to, aby ze Sebastiana vyrostl silný, zdravý člověk s pozitivním vztahem k opravdovému jídlu. Pokud i vy máte stejný cíl, inspirujte se mými recepty.
 
Najdete mě i na Instagramu.

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře
  1. Ivka napsal:

    Dobry den, kolaciky ma velmi zaujali. Prosim kokosove mlieko mozem nahradit normalnym kravskym, alebo je to huste kokosove mlieko z plechovky? Dakujem za radu :)

    • Tereza Broschová napsal:

      Je myšleno kokosové mléko buď z plechovky nebo značka Aroy-D prodává mléko v krabicích. Můžete zkusit, zda to bude fungovat i s kravským, nedokážu to takto bez vyzkoušení říct. T.

    • Daniela Stará napsal:

      Dobrý den, maková náplň se dá udělat i z kravského mléka, jen upravte množství mléka, aby se vám s náplní dobře pracovalo. Kokosové mléko je oproti kravskému hustší.

  2. Jitka napsal:

    Z kravského mléka nedoporučuji. Pekla jsem, a ta náplň je taková hrozně dusivá, asi tomu chybí tuková složka či něco do toho ještě, není to ideální, je to takové hodně suché :-( Z kokosového jsem ještě nedělala, musím zkusit pro porovnání.

  3. Marika napsal:

    Krásné, krásně nazdobené a nafocené, taky jsem je upekla, ale chutné moc nejsou. Není nijak oslazené ani těsto ani náplň. Za mě by ještě potřebovaly vylepšení, protože takhle jak jsou, jsou krásným příkladem toho, jak od zdravé stravy odradit. I já se do nich spíš musím nutit a vybírám si alespoň ty, co jsem si ozdobila rozinkami.

    • Tereza Broschová napsal:

      Dobrý den, Mariko, vnímání sladké chuti má každý jiné, takže pokud máte radši sladší chuť, můžete si do těsta nebo náplně přidat příště nějaké sladidlo – třeba med. ;-) Tereza

  4. Mižu napsal:

    Tak mi to připadalo jako čirá improvizace Neměla jsem mandle, tak jsem použila mandlovou mouku, kokos strouhaný obyč ze sámošky, prvotní mixování absolutně nešlo, i když jsem přidala trochu horké vody, tak jsem to rovnou smíchala s pečenou špagetovou dýní a zbytkem. Kokosové mléko jsem taky neměla, tak jsem použila šlehačku. Těsto jsem osladila asi lžící datlového sirupu a do máku jsem zamixovala spařené rozinky….a výsledek? Mňam mňam, super Ještě že jsem udělala rovnou dvojitou dávku

Napsat komentář: Tereza Broschová Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.