Kvalitní hovězí želatina je takovým malým pokladem v kuchyni, zejména pokud vaříte a pečete pro své děti. Dá se totiž použít k výrobě bonbónů, různých pudinků, ovocných polev na koláče a určitě i k spoustě dalších věcí, které jsem já ještě neobjevila. :-)
Nejlepší želatina je od zvířat z volného chovu. Česká verze kvalitní želatiny bohužel zatím neexistuje. Nezbývá tedy nic jiného, než se poohlédnout ve světě. Já používám želatinu značky Great Lakes, kterou můžete sehnat i na českých e-shopech (například na e-shopu Puravia)
Takováto želatina obsahuje skvělé složení aminokyselin (například glycin), které mají velmi pozitivní vliv na náš organismus. Podporuje trávení, udržuje v dobrém stavu střevní stěnu (aby nedocházelo k syndromu propustného střeva) a pomáhá v regeneraci pojivových tkání (kosti, chrupavky).
Na želatinu jsou bohaté také dobře udělané vývary z kostí, které by měly být základem našeho jídelníčku.
A teď už recept na letní koláč s želatinou, který si můžete udělat s libovolným ovocem – borůvkami, jahodami, třešněmi, meruňkami, ostružinami, malinami, …
Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?
Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.
Zdravím! Koláček vypadá suprově! Tuto želatinu jsem objevila cca před rokem, v létě i přes zimu jsem z ní vyráběla tzv. “panakokotky”, něco jako panna cotta. Rozmixované ovoce ( v zimě i dýně Hokkaidó, upečená na ghí na pánvi), kokosové mléko, želatina, trocha sladidla dle preferencí, přivést k varu, do skleniček, do lednice, dobrota i bez piškotu a vydrží v lednici pár dní, až do snědení. Ta želatina není zrovna levná, ale ještě pořád mám první balení a radosti už nadělala spoustu… a už dávno jsem se rozhodla nešetřit na věcech, které jsou kvalitní a přínosné pro zdraví. Mám spoustu kokosové mouky, po dovolené zkusím i s podložkou , manžel má moc rád nějakého “šulinka ke kafi”, tohle se mu bude moc líbit!
Já jsem z ní také nadšená a naprosto s Vámi souhlasím – také na takových věcech nešetřím. :-) Moc děkuju za další tip, v zimě se bude hodit! A doufám, že Vám bude chutnat i tenhle koláč! Krásné léto přeju, Tereza
Díky za skvěle vypadající recept a tip na kvalitní želatinu. Mohla bych poprosit, až z ní zase budete něco vyrábět, zvážila byste mi prosím, kolik váží 1 lžíce této želatiny. Chci si udělat představu, jak dlouho mi přibližně vydrží. Předem moc děkuji a přeji krásný den! Petra
Dobrý den, Petro, jsem ráda, že se Vám recept líbí. Jedna velká, zarovnaná lžíce želatiny je cca 5 g. Vydrží opravdu dlouho. Krásný den, Tereza
Zdravim. Kolac vypada moc pekne. Chci se zeptat, jestli myslite, ze by „testo“ drzelo i pri pouziti mandlove mouky (resp. mletych mandli), mozna pri pridani vice vajec?
Peedem moc diky
Petra
Dobrý den, Petro, to musíte vyzkoušet, já jsem to s mandlovou moukou nikdy nedělala, nechci tu střílet od boku, zda ano či ne. :-) Krásný den, Tereza B.