BORŮVKOVÝ KOLÁČ S ŽELATINOU

Kvalitní hovězí želatina je takovým malým pokladem v kuchyni, zejména pokud vaříte a pečete pro své děti. Dá se totiž použít k výrobě bonbónů, různých pudinků, ovocných polev na koláče a určitě i k spoustě dalších věcí, které jsem já ještě neobjevila. :-)

Nejlepší želatina je od zvířat z volného chovu. Česká verze kvalitní želatiny bohužel zatím neexistuje. Nezbývá tedy nic jiného, než se poohlédnout ve světě. Já používám želatinu značky Great Lakes, kterou můžete sehnat i na českých e-shopech (například na e-shopu Puravia)

A proč ji používat?

Takováto želatina obsahuje skvělé složení aminokyselin (například glycin), které mají velmi pozitivní vliv na náš organismus. Podporuje trávení, udržuje v dobrém stavu střevní stěnu (aby nedocházelo k syndromu propustného střeva) a pomáhá v regeneraci pojivových tkání (kosti, chrupavky).

Na želatinu jsou bohaté také dobře udělané vývary z kostí, které by měly být základem našeho jídelníčku.

A teď už recept na letní koláč s želatinou, který si můžete udělat s libovolným ovocem – borůvkami, jahodami, třešněmi, meruňkami, ostružinami, malinami, …

Co budete potřebovat

  • 4 vajíčka
  • 3 lžíce medu
  • 1/2 hrnku kokosového oleje (plus olej na vymazání formy)
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • špetku soli
  • 2 hrnky borůvek (nebo jiného letního ovoce)
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 5 lžic želatiny
  • datlový sirup (množství podle toho, jak sladkou chcete mít polevu)

Jak na to

  1. 4 vajíčka vyšlehejte se 3 lžícemi medu. Přidejte půl hrnku kokosového oleje, špetku soli a hrníček kokosové mouky.
    Vzniknout by mělo tuhé těsto, které nechte chvilku v ledničce, aby se s ním pak dobře pracovalo.
  2. Formu (28 cm) si vymažte kokosovým olejem a vysypte kokosovou moukou.
  3. Těsto rozprostřete do formy a nechte vyšší okraje.
  4. Dejte péct na cca 10 minut na 170 stupňů.
  5. V mixéru si rozmixujte 2 hrnky borůvek (nebo jiného letního ovoce).
  6. V kastrůlku si rozehřejte 1 hrnek kokosového mléka, trošku datlového sirupu a nechte v něm rozpustit 5 lžic želatiny.
  7. Směs z kastrůlku přidejte do mixéru k borůvkám a pár vteřin spolu obě směsi promixujte.
  8. Korpus nechte chvilku vychladnout a nalijte na něj borůvkovou směs.
  9. Ozdobte borůvkami a lístečky máty.
  10. Nechte koláč několik hodin zatuhnout v ledničce.

Tereza Broschová
Jsem terapeutka funkční medicíny a výživy a certifikovaná výživová poradkyně.
 
Pracuji s širokou škálou léčebných diet, metod, doplňků stravy či bylin. Nabízím osobní poradenství pro vás a vaše děti. V online kurzech Kurz vaření bez lepku a mléka a Opravdovým jídlem ke zdraví vás naučím, jak zdravě vařit i jak tělo podpořit při zdravotních potížích.
 

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře
  1. Jitka napsal:

    Zdravím! Koláček vypadá suprově! Tuto želatinu jsem objevila cca před rokem, v létě i přes zimu jsem z ní vyráběla tzv. “panakokotky”, něco jako panna cotta. Rozmixované ovoce ( v zimě i dýně Hokkaidó, upečená na ghí na pánvi), kokosové mléko, želatina, trocha sladidla dle preferencí, přivést k varu, do skleniček, do lednice, dobrota i bez piškotu a vydrží v lednici pár dní, až do snědení. Ta želatina není zrovna levná, ale ještě pořád mám první balení a radosti už nadělala spoustu… a už dávno jsem se rozhodla nešetřit na věcech, které jsou kvalitní a přínosné pro zdraví. Mám spoustu kokosové mouky, po dovolené zkusím i s podložkou , manžel má moc rád nějakého “šulinka ke kafi”, tohle se mu bude moc líbit!

    • Tereza Broschová napsal:

      Já jsem z ní také nadšená a naprosto s Vámi souhlasím – také na takových věcech nešetřím. :-) Moc děkuju za další tip, v zimě se bude hodit! A doufám, že Vám bude chutnat i tenhle koláč! Krásné léto přeju, Tereza

  2. Petra napsal:

    Díky za skvěle vypadající recept a tip na kvalitní želatinu. Mohla bych poprosit, až z ní zase budete něco vyrábět, zvážila byste mi prosím, kolik váží 1 lžíce této želatiny. Chci si udělat představu, jak dlouho mi přibližně vydrží. Předem moc děkuji a přeji krásný den! Petra

    • Tereza Broschová napsal:

      Dobrý den, Petro, jsem ráda, že se Vám recept líbí. Jedna velká, zarovnaná lžíce želatiny je cca 5 g. Vydrží opravdu dlouho. Krásný den, Tereza

  3. Petra napsal:

    Zdravim. Kolac vypada moc pekne. Chci se zeptat, jestli myslite, ze by „testo“ drzelo i pri pouziti mandlove mouky (resp. mletych mandli), mozna pri pridani vice vajec?

    Peedem moc diky
    Petra

    • Tereza Broschová napsal:

      Dobrý den, Petro, to musíte vyzkoušet, já jsem to s mandlovou moukou nikdy nedělala, nechci tu střílet od boku, zda ano či ne. :-) Krásný den, Tereza B.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.