NEJJEDNODUŠŠÍ SUŠENKY NA SVĚTĚ

Mám pro vás nový recept na banánovo-kokosové sušenky. Nemám ráda komplikované recepty se spoustou ingrediencí, proto i tento bude velmi, velmi snadný a nenáročný na přípravu i čas. Základní varianta je totiž pouze ze strouhaného kokosu a banánů.

Kokos je plod kokosové palmy, která je v Pacifiku nazývána „stromem života“, protože slouží nejen k obživě, ale i jako lék.

Kokosová dužina, z které se vyrábí strouhaný kokos, má až 60% nasyceného tuku v podobě kyseliny laurové, který je snadno stravitelný. V současné době zažívá boom kokosový olej označovaný za elixír života a lisovaný právě z této dužiny. Dále je v kokosu i velké množství vlákniny, vitamínů i minerálů.

Banány obsahují také mnoho prospěšných látek. Jsou vhodné pro kojence už do prvních ovocných příkrmů, a navíc jsou hodně sladké, takže je často dávám do dezertů právě kvůli tomu, abych pak už nemusela ničím doslazovat.

Bio kokos

Používám bio kokos z toho důvodu, že je voňavější a při jeho konzumaci nemáte pocit, že chroupáte piliny, jak je to většinou u běžného kokosu z obchodu.

kokos strouhanýNavíc bio kokos umixujete až na pastu, která je sama o sobě výborná a dá se jíst jen tak. Musíte být ale trpěliví, záleží totiž na tom, jak výkonný mixér máte. Pasta se z kvalitního kokosu dá umixovat už za 2 minuty, při větší vytrvalosti se můžete dopracovat až ke kokosovému máslu (u toho se udává mixování cca 10 minut, ale to jsem se svým mixérem zatím neriskla).

Nepodařilo se mi dohledat, čím to je, že z klasického strouhaného kokosu, se pasta nepodaří. Strouhaný kokos v bio kvalitě je mnohem mastnější. Možná, že nebio kokos je nejdříve vylisován a teprve pak zpracováván na strouhaný, zatímco u bio kokosu se jen dužina usuší a poté nastrouhá. (Kdyby tu byl někdo, kdo to ví, napište mi!)

Bio strouhaný kokos seženete ve zdravých výživách, ale dá se pořídit i velké balení přes internet, které je pak cenově výhodnější než malé balíčky.

Tak a teď už konečně recept

  • 2 hrnky strouhaného kokosu (nejlépe v bio kvalitě)
  • 2 banány
  • kokosový olej (na vymazání plechu)
  1. Kokos a banány umixujte do hladkého těsta.
  2. Na plech si položte pečící papír a pomažte ho trochou kokosového oleje, aby se sušenky nepřilepily.
  3. A teď máte dvě varianty, co s těstem:
    1. můžete z těsta lžící vytvarovat na plech kolečka, asi 0,5 cm silná
    2. těsto si lžící rozprostřete na plech a vykrájejte ho formičkami
  4. Poté dejte plech do rozehřáté trouby na 150 stupňů na 20-25 minut.

Po dopečení nechte sušenky nejdříve vychladnout, ať se vám při manipulaci nepolámou.

Když budete mít těsto na plechu slabé, budou sušenky víc křupavé, když bude silnější, budou uvnitř měkké.

Přidáním dalších ingrediencí do těsta získáte spoustu variant

  • karobovou nebo kakaovou
  • letní verzi s malinami nebo borůvkami
  • a určitě vymyslíte spoustu dalších (s oříšky, semínky, dalším ovocem)

Pokud se vám sušenky budou zdát málo sladké, přislaďte si je příště datlovým sirupem nebo kokosovým cukrem (obojí seženete v obchodech se zdravou výživou).

6Tyto sušenky peču ráda ze tří důvodů

1. Jsou vhodné už i pro našeho ročního Šimonka.

2. Patrik miluje vykrajování formičkami.

3. Jsou praktické, pokud s dětmi jdete ven na celé odpoledne  a víte, že ostatní děti budou také něco mlsat.

Doufám, že se vám sušenky podaří a pochutnáte si! 

Tereza Broschová
Jsem terapeutka funkční medicíny a výživy a certifikovaná výživová poradkyně.
 
Pracuji s širokou škálou léčebných diet, metod, doplňků stravy či bylin. Nabízím osobní poradenství pro vás a vaše děti. V online kurzech Kurz vaření bez lepku a mléka a Opravdovým jídlem ke zdraví vás naučím, jak zdravě vařit i jak tělo podpořit při zdravotních potížích.
 

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře
  1. Jitka napsal:

    To je parádní recept, zrovna vymýšlím, co chystat pro synka do školky na svačinu! A hlavně je jednoduchý. Jsem moc ráda, že jsem objevila Vaše stránky.
    Co se týká toho kokosu, mám slabý mixer a kokosové máslo se mi nepodařilo umixovat nikdy, bála jsem se, že mixer rozbiju, byl po dlouhé dob mixování horký. Nakonec si kokosové máslo raději kupuji. A když jsem do některých receptů zkoušela kokosovou mouku, tak byla moc dusivá. Váš způsob a tipy s bio kokosem zní hodně dobře, nejspíš podle mého laického pohledu bude problém s tím chybějícím jakoby tukem. Jdu shánět ten bio kokos, děkuji za tip.

    • Tereza Broschová napsal:

      Rádo se stalo. S obyčejným kokosem mi kokosové máslo také nikdy nešlo udělat. Mám také dost slabý mixér a s tím bio kokosem to jde. S kokosovou moukou mám stejný problém, je to dusivé. Ať se recept povede. ;-) T.

  2. Dana napsal:

    naozaj jednoduchy a vyborny recept, velka vdaka, podaril sa a napodiv uspokojil aj mojho „narocneho“ nejedaka :-)))

  3. Marketa napsal:

    Pro jak stare decko jsoi susenky prosim vhodne? Syn 10 mesicu rad uzobava, nevim, zda muze kokos. Dekuji!

    • Tereza Broschová napsal:

      Dobrý den,
      pokud už je zvládne zpracovat dásněmi a zoubky, tak mu je můžete dát. Kokos už 10 m. dítě může. :-) T.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.