HUSTÁ KAPUSTOVÁ POLÉVKA

Kapusta je královnou zeleniny.

Místo výčtu vitamínů, minerálů, množství vlákniny a benefitů, které vám její konzumace přinese, řeknu turecké přísloví, které mluví za vše:

Každý list kapusty, který přežvýkáte, přidá jednu větvičku na strom vašeho života.

Tento citát jsem si vypůjčila z článku „Kapusta – lokální nutriční BOMBA” od Martina Novotného a dozvíte se v něm i takovéto zajímavosti:

  • na celém světě existuje více jak 50 odrůd kapusty
  • první středa v září je oficiálním „dnem kapusty”
  • kapusta se dá pěstovat až do zimních měsíců
  • pokud kapustu zmrazíte, stává se sladší – část ze škrobů obsažených v kapustě se díky mrazu rozkládá na cukry
  • ve Skotsku se používá „přijďte na kapustu” jako pozvání na večeři
  • listy kapusty se mají omývat až těsně před přípravou – pokud kapustu omyjete hned po přinesení z obchodu a pak ji odložíte, urychlíte tím proces kažení

Já vám dnes popíšu recept na hustou polévku, kterou můžete připravit buď jako lehčí oběd nebo na večeři.

Co budete potřebovat

(4 porce)

  • 1/2 hlávky velké kapusty (já jsem dnes měla dvě malé)
  • 1 větší cibuli
  • 1 střední mrkev
  • 3 brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • kmín (2 lžičky)
  • pepř (pokud vaříte pro velmi malé děti, tak ho vynechte, a vy si polévku opepřete až na talíři)
  • čerstvá pažitka na posypání
  • vajíčka uvařená natvrdo – nejlépe domácí nebo bio (množství podle počtu strávníků a chuti)

Jak na to

  1. Cibuli nakrájenou nadrobno osmahněte ve větším hrnci na olivovém oleji.
  2. Poté co cibule zesklovatí, přidejte nadrobno pokrájenou mrkev a utřený česnek a ještě chvilku restujte.
  3. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, nadrobno pokrájenou kapustu, kmín, sůl a pepř. Přilejte vodu tak, aby byla zelenina zcela ponořená a přiklopte pokličkou. Nechte vařit 20 minut.
  4. Po uvaření polévku ještě dosolte, případně dochuťte pepřem.
  5. Na talíř servírujte společně s rozkrojenými vajíčky natvrdo a na závěr posypte pažitkou.

Dobrou chuť!

Tereza Broschová
Jsem terapeutka funkční medicíny a výživy a certifikovaná výživová poradkyně.
 
Pracuji s širokou škálou léčebných diet, metod, doplňků stravy či bylin. Nabízím osobní poradenství pro vás a vaše děti. V online kurzech Kurz vaření bez lepku a mléka a Opravdovým jídlem ke zdraví vás naučím, jak zdravě vařit i jak tělo podpořit při zdravotních potížích.
 

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.