HUSTÁ KAPUSTOVÁ POLÉVKA

Kapusta je královnou zeleniny.

Místo výčtu vitamínů, minerálů, množství vlákniny a benefitů, které vám její konzumace přinese, řeknu turecké přísloví, které mluví za vše:

Každý list kapusty, který přežvýkáte, přidá jednu větvičku na strom vašeho života.

Tento citát jsem si vypůjčila z článku „Kapusta – lokální nutriční BOMBA” od Martina Novotného a dozvíte se v něm i takovéto zajímavosti:

  • na celém světě existuje více jak 50 odrůd kapusty
  • první středa v září je oficiálním „dnem kapusty”
  • kapusta se dá pěstovat až do zimních měsíců
  • pokud kapustu zmrazíte, stává se sladší – část ze škrobů obsažených v kapustě se díky mrazu rozkládá na cukry
  • ve Skotsku se používá „přijďte na kapustu” jako pozvání na večeři
  • listy kapusty se mají omývat až těsně před přípravou – pokud kapustu omyjete hned po přinesení z obchodu a pak ji odložíte, urychlíte tím proces kažení

Já vám dnes popíšu recept na hustou polévku, kterou můžete připravit buď jako lehčí oběd nebo na večeři.

Co budete potřebovat

(4 porce)

  • 1/2 hlávky velké kapusty (já jsem dnes měla dvě malé)
  • 1 větší cibuli
  • 1 střední mrkev
  • 3 brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • kmín (2 lžičky)
  • pepř (pokud vaříte pro velmi malé děti, tak ho vynechte, a vy si polévku opepřete až na talíři)
  • čerstvá pažitka na posypání
  • vajíčka uvařená natvrdo – nejlépe domácí nebo bio (množství podle počtu strávníků a chuti)

Jak na to

  1. Cibuli nakrájenou nadrobno osmahněte ve větším hrnci na olivovém oleji.
  2. Poté co cibule zesklovatí, přidejte nadrobno pokrájenou mrkev a utřený česnek a ještě chvilku restujte.
  3. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, nadrobno pokrájenou kapustu, kmín, sůl a pepř. Přilejte vodu tak, aby byla zelenina zcela ponořená a přiklopte pokličkou. Nechte vařit 20 minut.
  4. Po uvaření polévku ještě dosolte, případně dochuťte pepřem.
  5. Na talíř servírujte společně s rozkrojenými vajíčky natvrdo a na závěr posypte pažitkou.

Dobrou chuť!

Tereza Broschová
Jsem certifikovaná výživová poradkyně a specialistka na preventivní a funkční výživu.
 
Pracuji s širokou škálou léčebných diet, metod, doplňků stravy či bylin. Mým oblíbeným nástrojem při terapeutické práci je léčebná dieta AIP, ve světě známá jako autoimunitní protokol, která má velký léčebný potenciál při léčbě chronických onemocnění jak u dětí, tak u dospělých. V online kurzech Online kurz vaření a Opravdovým jídlem ke zdraví vás naučím, jak zdravě vařit, nebo jak tělo podpořit při zdravotních potížích.
 
Nabízím i individuální konzultace pro vás a vaše děti.

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.