KARAMEL Z KOKOSOVÉHO MLÉKA

Karamel je ingredience, která se dá použít na mnoho různých způsobů. Děti (a nejen ony, že? :-)) mají rády sladké chutě a není důvod, proč jim je v rozumné míře a kvalitní verzi nedopřát.

Karamel z medu a kokosového mléka můžete použít do sladkých kaší, namazat na sušenky, palačinky či lívanečky, polít s ním různé dezerty, pudinky nebo si na něm pochutnat jen tak na lžičce.

Co budete potřebovat

  • 400 ml kokosového mléka (např. dmBio z plechovky nebo zn. Aroy-D)
  • 3 polévkové lžíce kvalitního domácího medu

Jak na to

  1. Na přípravu karamelu použijte nepřilnavou pánev s velkým průměrem.
  2. Pánev rozehřejte a na vyšším plameni smíchejte med s kokosovým mlékem.
  3. Poté stáhněte na mírný plamen a za občasného míchání nechte vařit zhruba 50 minut. Ke konci je nutné míchat častěji.
  4. Jakmile směs zhnědne a začne houstnout, odstavte pánev a nechte vychladnout.
  5. Skladujte v uzavřené sklenici v lednici.

V lednici karamel ztuhne, proto pokud potřebujete tekutou konzistenci, nechte jej povolit v pokojové teplotě, ohřejte ve vodní lázni nebo na topení.

Daniela Stará
Jsem máma 4letého Sebastiana a svůj volný čas nejraději trávím v kuchyni. O zdravé stravování jsem se začala zajímat už s prvními příkrmy svého synka a postupem času změnila stravovací návyky celé naší rodiny.
 
Jsem přesvědčená, že správná výživa je pro zdraví dětí důležitá a dělám vše pro to, aby ze Sebastiana vyrostl silný, zdravý člověk s pozitivním vztahem k opravdovému jídlu. Pokud i vy máte stejný cíl, inspirujte se mými recepty.
 
Najdete mě i na Instagramu.

Trápíte se vy nebo vaše děti s nějakým chronickým onemocněním?

Díky tomuto e-booku zjistíte, že jídlem se dá léčit. Dozvíte se o terapeutické dietě AIP, která dokáže restartovat organismus a spustit jeho samouzdravovací schopnosti.

Komentáře
  1. kokomléko napsal:

    Z kokomléka použijete tekutou i tuhou část? Děkuji, Lenka.

    • Tereza Broschová napsal:

      Kokosové mléko byste měla mít v jednolité konzistenci. Pokud máte oddělenou tekutou a tuhou část, použijte obě, spojí se vám to během zahřívání. Hezký den, T.

  2. dve vrstvy napsal:

    A čo ak sa mi oddelila karamelová (hnedá) časť od tuku a nejde mi to spojiť? Ďakujem :-)

  3. Daniela Stará napsal:

    Dobrý den, je nutné vychytat tu správnou chvíli a hotový karamel odstavit, jinak se právě oddělí tučná část. V tomto případě bych zkusila nalít trošku studeného mléka a rozmíchala.

  4. Ella Dvořák napsal:

    Perfektni, dekuji za recept, prave jsem dovarila. Moc mi to chutna !!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.